Menu

AFGELOPEN | Tentoonstelling 'Een open boek'

In de depots van het Noord-Hollands Archief zijn prachtige bibliotheekcollecties te vinden. Er worden eeuwenoude boeken bewaard, zoals de Koningsbijbel, die in opdracht van Filips II van Spanje werd gemaakt, de Haarlemse Bijbel uit de 15e eeuw, maar ook oude kinderboeken, kunstenaarsboeken en ingenieuze pop-upboeken. Het begin van deze indrukwekkende verzameling boeken ligt in 1596, toen er in Haarlem een stadsbibliotheek werd gesticht, waardoor inwoners van de stad toegang tot de boeken kregen. Ter ere van dit 425-jarige jubileum laat het Noord-Hollands Archief een selectie uit deze prachtige collecties in de Janskerk zien.

Levensgrote leporello

Bovendien heeft kunstenaar Vera van Wolferen speciaal voor deze tentoonstelling een levensgrote leporello ontworpen voor jong en oud waarin elementen uit de tentoonstelling te vinden zijn.

6 empty bookcases (1996) Kunstenaarsboek van Sjoerd Hofstra en Karen O’Hearn.
In het bos van de luiaard (2011) Pop-upboek van Anouck Boisrobert en Louis Regaud.
Omslag Biblia Regia (1568-1572) Achtdelige Polyglotbijbel (meertalig), ook wel 'Koningsbijbel' genoemd vanwege de opdrachtgever: koning Filips II van Spanje.
Harlemias (1648) van Theodorus Schrevelius.

Mini-documentaire

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland heeft ter gelegenheid van dit jubileum een mini-documentairereeks gemaakt met onder anderen Hannah Goedbloed, onze conservator Oude Boekerij & Bijzondere collecties en samensteller van de tentoonstelling ‘Een open boek’

Aflevering 1: Over oude kinderboeken en pop-up-boeken

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland bezit een grote collectie van oude kinderboeken (2500-3000 exemplaren) en de grootste pop-up collectie (1100 exemplaren) in een openbare instelling in West-Europa. In deze video worden de mooiste exemplaren getoond.

Aflevering 2: Over handschriften uit de 15e eeuw

Vrijwel alle boeken van de Oude Boekerij zijn verhuisd naar het Noord-Hollands Archief. In deze video worden een aantal bijzondere oude boeken getoond van de Stadsbibliotheek Haarlem. Deze boeken komen allen uit de 15e eeuw.

Aflevering 3: Over de opkomst van de boekdrukkunst

We gaan van de handschriften naar de vroege boekdrukkunst. De vroegste drukwerken (met losse, loden letters) tot de bekende Koningsbijbel. Je ziet ze voorbij komen in deze video.

Meer informatie over de filmpjes: www.bibliotheekzuidkennemerland.nl/bibliotheek/schatten-van-de-bieb

 

Openingstijden en locatie

De tentoonstelling is van 11 september t/m 7 november 2021 te zien bij het Noord-Hollands Archief,
Jansstraat 40, 2011RX Haarlem
ma t/m vr van 9-17 uur
zaterdag 18 september en 16 oktober van 9-16 uur
Toegang gratis

Open Monumentendagen op 11 en 12 september van 12-16 uur
Kunstlijn op 6 en 7 november van 12-16 uur

Conservator Hannah Goedbloed had redacteur Marc Hamer van NOS Radio1 een dag voor de opening op bezoek. Beluister hier het interview.