Menu

Leven met het water – Kadir van Lohuizen brengt waterveiligheid in NH in beeld

De nieuwe fotograaf voor de documentaire foto-opdracht Noord-Holland 2021 is bekend. Kadir van Lohuizen, veelvuldig gelauwerd voor zijn foto-journalistieke werk, zorgt er het komende jaar voor dat het veranderende landschap van de provincie wordt vastgelegd. Dit jaar staat de opdracht in het teken van de huidige ontwikkelingen rondom waterveiligheid. Hoe ziet waterbeheersing er anno nu uit in onze provincie? Na de recente overstromingen actueler dan ooit.


Kadir van Lohuizen ©

Noord-Holland is aan alle kanten omgeven door water; een schiereiland genesteld tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Met de aanleg van dijken en de inzet van gemalen houden we het water al van oudsher in toom, maar door de klimaatverandering zijn nieuwe maatregelen vereist om het land te beschermen. Ons landschap verandert mee met de machtige technologische ontwikkelingen die hiervoor worden ingezet. Versterkte dijken, windparken, waterbuffers en zilte landbouw bepalen straks voor een deel ons uitzicht, onze woonomgeving en mogelijk zelfs ons voedsel.

Kadir van Lohuizen reisde al eens de wereld rond om de stijgende waterspiegel in verschillende landen vast te leggen; van Bangladesh tot Fiji, van Groenland tot het Verenigd Koninkrijk. Met de provinciale documentaire foto-opdracht is nu zijn eigen thuisland aan de beurt. Hij gaat daarvoor behalve met zijn fotocamera ook met een drone op stap, om het veranderde landschap zowel van dichtbij als van bovenaf in beeld te vangen.

Eerder fotografeerden onder meer Heleen Peeters, Ahmed Peeters, en Natascha Libbert voor de foto-opdracht. Kijk hier voor meer informatie.

     
Ondertekening foto-opdracht Kadir van Lohuizen en Lieuwe Zoodsma (directeur NHA).


Rijzend water Terschelling, Kadir van Lohuizen ©, 2019.