Menu

Noord-Hollands Archief zet 56.000 prentbriefkaarten ‘op zwart’

Naar aanleiding van de uitspraak van de Rechtbank Den Haag, die Erfgoed Leiden heeft veroordeeld tot een boete voor het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten, heeft het Noord-Hollands Archief besloten alle scans van prentbriefkaarten in de Beeldbank offline te halen.

Het betreft ruim 56.000 scans van prentbriefkaarten die om auteursrechtelijke redenen niet langer online beschikbaar gesteld mogen worden. Het Noord-Hollands Archief betreurt dit zeer en is op zoek naar een oplossing waarbij een gedeelte van de scans van prentbriefkaarten mogelijk weer online getoond kan worden.

Op 5 april werd het vonnis bekend in de procedure van Uitgeverij Voet tegen Erfgoed Leiden. Erfgoed Leiden heeft de rechtszaak over de auteursrechten op ansichtkaarten met stadsgezichten van Leiden verloren.

Dit vonnis kan verstrekkende gevolgen hebben. Archieven in Nederland hebben honderdduizenden oude foto’s online staan waarvan vele anoniem zijn. Als nu claims per foto dreigen als een rechthebbende zich meldt, is het niet verantwoord om dit soort foto’s online beschikbaar te blijven stellen.