Menu

Data

Maandag 29 januari, inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00

Entree

€ 4,-

Locatie

Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

Historisch Café: Haarlemse molens

In december werd het ambacht van molenaar toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het historisch café van maandag 29 januari 2018 sluit met het thema historische Haarlemse molens aan bij dit heuglijke nieuws .

Welke Haarlemmer kent hem niet, de prachtig aan het Spaarne gelegen molen De Adriaan? De Adriaan is echter veel meer dan een mooi plaatje. Lange tijd herbergde hij bijzondere bedrijven met een kleurrijke geschiedenis. In zijn lezing zal Chris Brunner, auteur van het boek De Adriaan – Biografie van een stadsmolen, vertellen over de langzame neergang van dit prominente Haarlemse windmolenbedrijf. Na de spectaculaire brand van 1932 wilden vele Haarlemmers deze zo mooi gelegen molen echter niet ook nog kwijt raken. Zeventig jaar lang is gestreden voor een herbouw, tot het eindelijk is gelukt.

In vogelvlucht (geïllustreerd met heel veel bijzondere afbeeldingen) neemt Peter Hammann de toehoorders mee op een ‘rondje Haarlemse molens, toen en nu’. Vanuit een grote persoonlijke betrokkenheid van bijna vijftig jaar bespreekt hij de verschillende typen molens en de pre-industriële activiteiten met behulp van windkracht. In zijn jeugd zag hij het wel en wee van de bijzondere wipwatermolen (De Stoop) aan de Heussensstraat in Haarlem-Noord. En toen er een delegatie van het Gilde van Vrijwillige molenaars op bezoek kwam op de paltrokhoutzaagmolen De Eenhoorn aan het Zuider Buiten Spaarne werd niet alleen de mogelijkheid van het opnieuw zaagbaar maken van deze molen besproken, maar vooral ook de dringende noodzaak om te komen tot herbouw van…. molen De Adriaan!

Frans van Deijl (1957) is sedert bijna vijf jaar stadschroniqueur van Haarlems Dagblad. In zijn veel gelezen rubriek Frans op Vrijdag bekijkt en beschrijft hij de stad en haar inwoners op zijn eigen, milde, liefdevolle, verwonderde manier. Vorig jaar verscheen de bundel Haarlem, Nergens Anders! waarin de tot nu toe honderd leukste, aardigste, grappigste columns verzameld zijn.

Zoals u van ons gewend bent zal Bijlsma2Hooglugt de muzikale invulling van de avond verzorgen.

Aanmelden is verplicht en kan via onderstaand formulier.

Het Historisch Café in het Commandeurszaal van de Janskerk wordt georganiseerd door Stichting Historisch Schoten, de Vrienden van het Noord-Hollands Archief, de Historische Vereniging Haarlem, Museum Haarlem en het Noord-Hollands Archief.