Menu

Fotografisch Geheugen: train de computer

Wil jij ook een Fotografisch Geheugen, of heb je er één? Help dan de computer een handje! Door aan te geven welke onderwerpscategorie het beste past bij een foto, trainen we een computerbrein om doeltreffender te kunnen zoeken in historische beeldcollecties. De training voeren we uit met de fraaie collectie van Fotopersbureau De Boer (1945-2004). Het is de eerste keer dat op deze schaal kunstmatige intelligentie (AI) wordt getraind en toegepast op historische foto’s. De computer moet nog veel van ons leren. Het Noord-Hollands Archief vraagt hiervoor de hulp van vrijwilligers via het platform velehanden.nl.

Wat is het doel?

Het project Fotografisch Geheugen heeft als doel om de volledige collectie van Fotopersbureau De Boer online aan te bieden, bestaande uit maar liefst 2.000.000 beelden. Om dit soort historische beeldcollecties doeltreffender te kunnen doorzoeken, trainen we een computerbrein op het herkennen van scenes, bijvoorbeeld een ‘voetbalwedstrijd’, ‘huwelijk’, ‘winkelstraat’ of ‘demonstratie’. Je zou dan straks met één klik alle beelden van deze onderwerpscategorieën op je scherm kunnen krijgen.

We hebben voor scenes gekozen omdat in de beeldcollecties van erfgoedinstellingen veelal historische gebeurtenissen of omgevingen zijn vastgelegd. Nog meer geldt dit voor persfoto’s. Voor de training werkt het Noord-Hollands Archief samen met wetenschapper Melvin Wevers (Universiteit van Amsterdam), en natuurlijk met de vrijwilligers.

In dit filmpje (2 minuten) leggen we verder uit waarom we kunstmatige intelligentie (AI) inzetten en waarom het computerbrein hulp nodig heeft:

Wat vragen we van jullie?

Wil jij ook een Fotografisch Geheugen en doe je mee? Meldt je dan op deze plek aan op het online platform VeleHanden. Je krijgt steeds één persfoto uit de collectie van Fotopersbureau De Boer op je scherm en kiest daarbij de onderwerpscategorie die daarbij het beste past. De computer geeft al vijf suggesties, waarvan je er één kunt selecteren. Als de juiste categorie er volgens jou niet tussen staat, kun je er één kiezen uit de lijst met alle categorieën. Op deze manier train je de computer om het belangrijkste onderwerp van een foto te herkennen en deze aan andere foto’s met hetzelfde onderwerp te koppelen.

Een instructievideo kan je hier bekijken (ca. 4 minuten). Een nadere invoerinstructie is op VeleHanden beschikbaar.

Meer weten?

Het Noord-Hollands Archief is nog veel meer van plan met de unieke collectie van Fotopersbureau De Boer. De beelden behoren tot ons nationaal fotografisch geheugen en zijn voor de regio Kennemerland – de thuisbasis van het persbureau – zelfs essentieel te noemen. Op onze website zijn diverse verhalen rond de collectie terug te lezen en is meer informatie te vinden over het project Fotografisch Geheugen. In een ander VeleHanden-project worden alle 2.000.000 persfoto’s door vrijwilligers gekoppeld aan de beschrijvingen van de reportages van de fotografen.

Over de computertraining leggen we meer uit in dit artikel op onze website. In het project Krant en Foto’s proberen we bovendien om met kunstmatige intelligentie de persfoto’s te koppelen aan hun publicaties in de kranten.

Fotografisch Geheugen wordt mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds