Menu

Links

AFGEROND | Zet Noord-Holland op de kaart met HisGis

Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan HisGis, een project waarbij allerlei historische informatie op een online kaart gepresenteerd wordt. Van veel Nederlandse provincies is al informatie te vinden op deze kaart en nu is het tijd om gegevens over Noord-Holland toe te voegen. En hierbij kunnen we nog goed wat hulp gebruiken.

Dankzij het kadaster van 1832 weten we van bijna ieder stukje Nederland wie daar zo’n tweehonderd jaar geleden de eigenaar van was. De kadastergegevens zijn oorspronkelijk met de hand genoteerd in grote schriften. Wij gaan die informatie invoeren op de website van HisGis. Daarna wordt de informatie aan een interactieve kaart gekoppeld. Het doel is dat je in HisGis, net als in Google Maps, met één klik op een locatie kan zien wat daarover bekend is.

Je kunt in HisGis veel meer informatie tonen dan alleen kadastergegevens. In het kadaster zie je onder meer het beroep van de eigenaar, de omvang van het perceel en hoeveel belasting betaald moest worden. Maar er kan in HisGis bijvoorbeeld ook getoond worden waar vroeger galgen en kloosters stonden en welke religie bewoners van huizen aanhingen.

Je kunt verschillende informatielagen tegelijk tonen. Hierboven staat de kaart van Amsterdam, met daaroverheen de percelen van 1832 en het adresboek van 1855.

Ook kun je informatie in HisGis driedimensionaal presenteren. Hierboven zie je de financiële waarde van percelen in Maastricht in 3D. Hoe hoger het perceel, hoe hoger de waarde.

Wat ga jij doen?

De basis van HisGis is het kadaster van 1832. De grote schriften waar de gegevens destijds met de hand in zijn opgeschreven, heten Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels (OAT’s).

Als vrijwilliger bekijk je de scans van de OAT’s en voer je de informatie in op een speciale site van HisGis. Dit kan vanuit huis, maar het kan ook op de studiezaal van het Noord-Hollands Archief. Voor onze vrijwilligers staan koffie en thee altijd klaar. Ook organiseert het archief jaarlijks een gezellig uitje voor het team van vrijwilligers.

Je hoeft het invoeren niet op eigen houtje uit te vogelen. Er is een handleiding gemaakt en er komt een bijeenkomst waar vrijwilligers samen het invoerprogramma kunnen verkennen.

Interesse?

Lijkt het je leuk om mee te helpen of wil je meer informatie? Mail dan naar Jan Kruidhof, de coördinator van dit project.