Menu

Fotografisch Geheugen | De reportages van Fotopersbureau De Boer

Ruim 2.000.000 in zestig jaar tijd. Dat is de gezamenlijke productie van de fotografen van Fotopersbureau De Boer. Door de enorme omvang én hetgeen erop is vastgelegd, geven de beelden ons een uniek tijdsbeeld. De foto’s zijn onlangs allemaal gedigitaliseerd. Alleen is nog niet bekend welke foto’s bij welke beschrijvingen horen. Help je mee? Op het platform www.velehanden.nl zijn alle foto’s uit al die decennia te zien en kun je gelijk aan de slag.

Fotografisch Geheugen

Een fotografisch geheugen, wie wil dat nou niet? Foto’s vormen een onmisbaar onderdeel van ons geheugen en spelen een belangrijke rol bij identiteitsvorming. De beelden van Fotopersbureau De Boer behoren tot ons nationaal fotografisch geheugen en zijn voor de regio Kennemerland –  de thuisbasis van het persbureau – zelfs essentieel te noemen.

Bekende gebeurtenissen

De foto’s geven een uniek tijdsbeeld en zijn interessant voor iedereen in Nederland. Werkelijk alles is vastgelegd: de bakker op de hoek voor zijn veertig jarig bestaan, maar ook de verbijstering van omstanders als er ergens een wiel door een raam vliegt. Soms zal je de beelden misschien herkennen omdat je er zelf bij was, andere keren zal je het gevoel hebben aanwezig te zijn geweest.Naast foto’s van het dagelijks leven bevat de collectie beelden van bekende gebeurtenissen en personen, zoals de Watersnoodramp en Elfstedentocht, The Beatles, Martin Luther King, Johan Cruijff en de leden van het koninklijk huis. In de collectie zitten ook prijswinnende foto’s, zoals de World Press Photo die oprichter Cees de Boer in 1962 won met zijn foto van Ria Kuyken die aangevallen werd door een circusbeer.

Overzicht beelden fotocollectie de Boer

Een aantal beelden uit de fotocollectie De Boer (1945-2004). Rechtsonder de foto waarmee Cees De Boer De Zilveren Camera en een WorldPress Photo wint in 1962.

Wat vragen we van jullie?

Gelukkig hebben de persfotografen al die jaren keurig bijgehouden wat er is vastgelegd. Nu moeten de beelden die per onderwerp op een fotorolletje staan nog aan de beschrijvingen van de fotografen worden gekoppeld. Je ziet steeds links op je scherm de foto’s, en rechts de door de fotografen gemaakte beschrijvingen van de fotoreportages. Welke foto’s horen bij welke beschreven fotoreportages? Soms zal een beschrijving ontbreken, dan kan je er eventueel zelf eentje maken. Een instructievideo kan je hier bekijken. Een nadere invoerinstructie is op VeleHanden beschikbaar.

Voorbeeld uit Vele Handen

Expliciete beelden

Een zeer klein deel van de beelden van Fotopersbureau De Boer kan expliciete inhoud bevatten, bijvoorbeeld omdat er naakt of geweld op te zien is. Op het totaal van 2.000.000 foto’s verwachten we dat dit voor een duizendtal foto’s zal gelden. We vragen je om deze beelden te markeren, zodat wij deze kunnen beoordelen voor latere online vertoning. Bijvoorbeeld omdat deze beelden privacygevoelig kunnen zijn en/of als schokkend ervaren kunnen worden.

Meer weten?

Het Noord-Hollands Archief is nog veel meer van plan met de unieke collectie van Fotopersbureau De Boer. Op onze website kan je daarover hier meer lezen. Als het koppelen is afgerond, start medio 2021 de training van een computerbrein. Met beeldherkenningstechnieken wordt er dan aan gewerkt om nog doeltreffender in historische fotocollecties te kunnen graven, zodat bijvoorbeeld met één klik alle beelden van autoraces of winkelpanden zichtbaar worden of oude foto’s automatisch worden gedateerd door de computer. De computer moet hiervoor nog veel van ons leren en ook daar zijn weer vrijwilligers voor nodig. Zodra het zover is, laten we dit uiteraard aan jullie weten.

Wil je ook een Fotografisch Geheugen? Doe mee via Vele Handen

Fotografisch Geheugen wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het prins Bernhard Cultuurfonds.