Menu

Op dit moment worden er geen foto's voor invoer aangeboden.

Het Noord-Hollands Archief beschikt over duizenden foto’s, maar vaak weten we niet precies welke locatie er is vastgelegd. Weet jij wel waar de fotograaf stond en welke kant hij opkeek?

Door camerastandpunten te bepalen, wordt het straks mogelijk om onze beeldcollectie op nieuwe manieren te doorzoeken. Bijvoorbeeld door een plek op een kaart te markeren en alle historische afbeeldingen van jouw huis te vinden. Wie weet werken we gezamenlijk zelfs toe naar een ‘Historisch Google Street View’.

De in dit project vastgelegde camerastandpunten zijn al op een kaart te zien.

Hoe werkt het?

In Hier! staan foto’s klaar om op de juiste plek gezet te worden. We hebben de meeste foto’s al voor je in de juiste straat gezet. Je maakt een account aan op het crowdsourcingplatform Het Volk en kan gelijk aan de slag. De vraag die steeds wordt gesteld is, waar stond de fotograaf en welke kant keek hij of zij op? Je zet het camera-icoontje op de plek waar de fotograaf gestaan heeft, en geeft vervolgens aan wat de kijkhoek en het blikveld van de fotograaf was. Weet je het antwoord niet? Ga dan gewoon door naar de volgende. Een instructievideo is hier te vinden.

Hulpmiddelen om te bepalen waar de fotograaf stond, zijn er gelukkig ook. Het voornaamste is Google Street View, waarin hedendaagse foto’s van de locaties te vinden zijn. Binnen Hier! is het mogelijk om het door jou bepaalde standpunt en de kijkhoek direct te vergelijken met ditzelfde punt in Google Street View.

Helpen?

Op dit moment worden er geen foto's voor invoer aangeboden.

Al eerder zijn de volgende foto's ingevoerd:

  • Hier! Haarlem - foto's uit de Tweede Wereldoorlog
  • Hier! Bloemendaal – het unieke fotoproject van Bispinck, 1917
  • Hier! Haarlem – glasnegatieven Historische Vereniging
  • Hier! Haarlem – de foto’s van Baruch, 1920-1936
  • Hier! Haarlem – de foto’s van Zilver Rupe, 1957-1971
  • Hier! Heemstede – glasnegatieven 1920-1940

Hieronder worden de projecten kort geïntroduceerd. Op de individuele projectpagina’s zijn nadere handleidingen te vinden.

Hier! Haarlem – foto’s uit de Tweede Wereldoorlog

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Haarlem is bevrijd. De stad heeft vijf roerige oorlogsjaren gekend. De bezetting in mei 1940, het bombardement van 1943, de evacuatie van 1944, de Hongerwinter en de meidagen van 1945 markeren grote gebeurtenissen in de stad. Gebeurtenissen die we ook terugzien in een verzameling van bijna 1.300 foto’s uit deze periode. Maar we zien ook beelden van ‘klein verzet’, collaboratie, maatregelen tegen Joodse inwoners, het dagelijks leven of een eenvoudig straatbeeld.


Evacuatie van Haarlem-Noord, 21 september 1944. Bewoners dalen de Rijksstraatweg af om hun intrek te nemen bij familie of kennissen.

Wat we in veel gevallen nog niet weten, is waar de foto’s exact zijn gemaakt. Hiermee kan jij ons helpen. We hebben de meeste foto’s al voor je in de juiste straat gezet. Er zitten ook enkele beelden uit de gemeenten rondom Haarlem tussen, zoals Bloemendaal, Heemstede, Velsen en Zandvoort. Weet je het antwoord niet? Ga dan gewoon door naar de volgende.

De projectpagina met de Haarlemse foto’s uit de Tweede Wereldoorlog is hier te vinden. Een instructievideo is hier te vinden.

De al vastgestelde camerastandpunten zijn hier op de kaart te bekijken (ieder ingevoerd punt wordt ‘live’ toegevoegd).

Hier! Bloemendaal – het unieke fotoproject van Bispinck

In 1917 kreeg de Bloemendaalse fabrikant en verdienstelijk amateurfotograaf Ignatius Bispinck een briljant idee: het fotografisch vastleggen van de gehele gemeente Bloemendaal. Zijn plan – uniek in Nederland – werd goedgekeurd door de gemeenteraad, waarna hij samen met zijn Amsterdamse fotografievriend H. Bickhoff vrijwel alle straten heeft gefotografeerd. Door Publieke Werken werd voor de uitvoering een speciaal bord van twee meter gefabriceerd met daarop de tekst “F.A. Gemeente Bloemendaal” (Fotografisch Archief). Dit bord is op bijna alle foto’s te zien, omdat de beelden als houvast moesten gaan dienen bij toekomstige projecten op het gebied van ruimtelijke ordening. Maar ook Bispinck en Bickhoff zélf zijn vaak te zien op de foto’s, net als Bispinck’s herenfiets, om het straatbeeld waar nodig wat te verlevendigen.

Nu – in 2019 – zijn wij ook bezig met een uniek project: we willen weten waar Bispinck exact heeft gestaan en welke kant hij opkeek. Help je mee? We hebben de meeste foto’s al voor je in de juiste straat gezet. Ook Bispinck’s foto’s van vóór en na zijn unieke project worden aangeboden. Weet je het antwoord niet? Ga dan gewoon door naar de volgende!

Bickhoff (links) en Bispinck (rechts) tijdens de uitvoering

De projectpagina met de foto’s van Bispinck is hier te vinden.

De al vastgestelde camerastandpunten zijn hier op de kaart te bekijken (ieder ingevoerd punt wordt ‘live’ toegevoegd).

Hier! Haarlem – glasnegatieven Historische Vereniging

Hoefsmederij aan het Houtplein 23, Haarlem
Hoefsmederij aan het Houtplein 23, Haarlem

Historische Vereniging Haerlem beschikt over een omvangrijke collectie beeldmateriaal van Haarlem en omgeving. Daaronder bevinden zich fraaie glasnegatieven, voornamelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Het zijn foto’s van bekende plaatsen in de stad, die tegenwoordig nog gemakkelijk terug te vinden zijn, maar ook foto’s die veel lastiger te lokaliseren zijn. Foto’s van één specifiek (winkel)pand bijvoorbeeld, of een toneelvoorstelling in de open lucht.

Het zijn niet alleen Haarlemse foto’s. Ook Amsterdam, Beverwijk, Bloemendaal, Heemstede, Hillegom, Spaarndam, Velsen, Volendam, Zaandam en Zandvoort komen aan bod.

De vastgestelde camerastandpunten zijn hier op de kaart te bekijken.

Hier! Haarlem – de foto’s van Baruch, 1920-1936

Zelfportret Leonard Baruch (1905-1978)
Zelfportret Leonard Baruch (1905-1978)

De foto’s van de in Amsterdam geboren Leonard Baruch (1905-1978) behoren tot de fraaiste opnames van Haarlem. Hij maakt ze in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw, voornamelijk in zijn studententijd. Baruch legt met name ‘het gewone’, het dagelijks leven, vast en heeft daarbij een uitstekend oog voor detail. Het levert prachtige beelden op van circa 200 Haarlemse locaties.

De vastgestelde camerastandpunten zijn hier op de kaart te bekijken.

Hier! Haarlem – de foto’s van Zilver Rupe, 1957-1971

Legitimatiebewijs van Wim Zilver Rupe, Openbare Werken Haarlem
Legitimatiebewijs van Wim Zilver Rupe, Openbare Werken Haarlem

De Amsterdamse fotograaf Wim Zilver Rupe (1904-1983) is één van de belangrijkste naoorlogse fotografen in Nederland. Vanaf 1957 tot 1971 is hij in dienst van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Haarlem, waarvoor het zijn taak is om monumentenpanden en het veranderd stadsbeeld vast te leggen. Veel van de door hem gefotografeerde gebouwen zijn dan ook vlak na zijn vastlegging gesloopt of gerenoveerd (de panden er omheen staan tegenwoordig echter vaak nog fier overeind). Hoewel zijn taak vrij rechttoe rechtaan is, slaagt Zilver Rupe er ook bij dit soort opdrachten in om zijn eigen signatuur mee te geven. Het levert prachtige beelden op van Haarlem in de jaren vijftig, zestig en zeventig.

De vastgestelde camerastandpunten zijn hier op de kaart te bekijken.

Hier! Heemstede – glasnegatieven 1920-1940


Eindpunt stoomtram NZH Tramwegmaatschappij Leiden-Heemstede, 18 september 1929

Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw verandert de gemeente Heemstede wezenlijk van karakter. Was het aan het begin van de eeuw nog voornamelijk een plattelandsgemeente, gedurende het interbellum wordt het volgebouwd met nieuwe wijken: arbeiderswoningen in het centrum en het zuidwesten, middenstandswoningen (twee onder één kap) én een enkele villawijk in andere gedeeltes. De Heemsteedse Dreef, Schilderswijk, Componistenwijk en Indische wijk volgen in de jaren dertig. Het aantal inwoners schiet omhoog, sportparken worden aangelegd en Heemstede krijgt een spoorwegstation. Dankzij de bewaard gebleven glasnegatieven – prachtig materiaal – kunnen we er nog getuige van zijn.

De vastgestelde camerastandpunten zijn hier op de kaart te bekijken.