Menu

Links

Bevolkingsregisters

Het Noord-Hollands Archief is gestart met het indexeren van de bevolkingsregisters uit de 19e eeuw en begin 20ste eeuw van een groot aantal gemeenten in Kennemerland en Amstel- en Meerlanden en zoekt via de crowdsourcingwebsite Vele Handen vrijwilligers die vanuit huis hieraan mee willen werken.

Na de invoering van de Burgerlijke Stand in 1811 ontstond bij de overheid al snel de behoefte om in iedere gemeente het verloop van de bevolking bij te houden in de zogenaamde Bevolkingsregisters. Deze registers bevatten gegevens van onder andere de hoofdbewoner, zijn vrouw, kinderen, inwonend huispersoneel, eventueel inwonende familieleden en andere bewoners. De bevolkingsregisters zijn daarom een veelgebruikte bron voor stamboomonderzoek.

De bevolkingsregisters die nu ingevoerd gaan worden zijn de registers van de gemeenten Bennebroek, Berkenrode, Beverwijk, Haarlem, Haarlemmerliede, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Houtrijk en Polanen, Schoten, Spaarndam, Spaarnwoude, Uithoorn, Velsen, Wijk aan Zee en Duin, Zandvoort en Zuid-Schalkwijk.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Vele Handen.

Over Vele Handen

VeleHanden is een crowdsourcingwebsite van Picturae waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Doel is om op deze manier veel collecties doorzoekbaar te maken en ervoor te zorgen dat ze snel online komen. Omdat dit ‘indexeren’ uitermate tijdrovend is, wordt hiervoor een beroep gedaan op vrijwilligers die het leuk vinden om met historische documenten aan de slag te gaan.

De ingevoerde gegevens uit de bevolkingsregisters worden samen met de scans toegevoegd aan www.wiewaswie.nl, www.noord-hollandsarchief.nl en www.archieven.nl, en zijn via Open Data ook beschikbaar voor andere ontwikkelaars.