Menu

Bronnenonderzoek en -kritiek

Bronnenonderzoek en -kritiek is niet weg te denken uit het Centraal Examen. Terecht! Zonder bronnen zijn de verhalen uit de geschiedenis namelijk moeilijk te reconstrueren.

Dit educatieprogramma bestaat uit een korte inleiding over de ‘historische methode’. Waar en hoe vind je historische bronnen? Is de bron echt? Wie heeft de bron gemaakt? Is het compleet? Hoe kun je de bon interpreteren?

Na deze korte inleiding gaan scholieren zelf aan de slag. De scholieren krijgen per groepje van drie een gerichte zoekvraag over een historische gebeurtenis. Deze zoekvragen staan vast, maar sluiten aan bij thema's in het onderwijs. Om de vraag te beantwoorden moeten de groepjes op zoek naar het archiefstuk dat hen mogelijk antwoord zal geven op de vraag. De scholieren kunnen gebruik maken van woordenboeken, ontvangen een zoekhulp en een overzichtelijke samenvatting van de inleiding.

Vervolgens beoordelen de groepjes de gevonden bron op basis van de ‘historische methode’. De scholieren schrijven een kort verslag over de zoektocht naar het archiefstuk en de uiteindelijke bron die zij gevonden hebben.

Praktische informatie
Dit programma vindt uitsluitend op maandagen plaats in het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief (Janskerk), is geschikt voor één schoolklas tegelijk en duurt ongeveer twee uur. Geschikt voor klas 2 t/m 4 van het vmbo, havo en vwo.

 

Voor jong en oud

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten