Menu

Introductie archiefonderzoek

Voor hbo en wo-studenten kunnen wij een op maat gemaakt programma bieden over archiefonderzoek. Hierbij zijn twee mogelijkheden. De eerste optie is dat de docent zelf een les in ons archief verzorgt waarvoor wij de archiefstukken uitzoeken en klaarleggen. Bij de tweede optie verzorgen wij in samenspraak met de docent een les. Een basisles ziet er als volgt uit:

Het programma start met een korte introductie over het archiefsysteem in Nederland (welke informatie vind je in welk archief?) en hoe je archiefstukken zoekt in een online inventaris. Vervolgens krijgen de studenten een rondleiding door het depot, waarbij ze zien hoe het Noord-Hollands Archief haar historische bronnen bewaard.

In het tweede deel gaan de studenten zelf of in groepjes archiefonderzoek doen. Dit kan aan de hand van een zoekvraag (b.v. ‘Wat voor medicijnen mochten vroedvrouwen in de 18e eeuw in Bennebroek niet aan hun patiënten geven?’). Hierbij zoeken de studenten zelf het archiefstuk in onze inventaris. Een andere optie is dat wij van tevoren archiefstukken klaarleggen. In beide gevallen beantwoorden de studenten vragen over het archiefstuk.

Praktische informatie

Mail naar educatie@noord-hollandsarchief.nl voor de mogelijkheden.

Voor jong en oud

Basisschool

Voortgezet onderwijs en mbo

HBO en WO

Partnerprojecten