Menu

Stadswandeling Sporen van Slavernij in Haarlem

Wist je dat de textiel uit Haarlem een belangrijk ruilmiddel in de slavenhandel was? Dat de Haarlemse elite betrokken was bij de slavenhandel en het koloniaal bestuur? Zo hield de Haarlemse bestuurder Ruyghaver op het Fort Elmina in het huidige Ghana toezicht op de slavenhandel, terwijl zijn vrouw in Haarlem in limoensap uit West-Afrika handelde. Een geheel ander perspectief biedt het levensverhaal van de Surinaamse Susanna Dumion, die in 1818 op 105-jarige leeftijd overleed in Haarlem. Tijdens de stadswandeling Sporen van Slavernij vertelt een gids je meer over het Haarlemse slavernijverleden en de locaties die hieraan verbonden zijn.

Susanna Dumion
Tekening van Susanna Dumion, 105 jaar. Aan het eind van haar leven woonde zij in Haarlem. Collectie Teylers Museum

Praktische informatie

Datum: iedere derde zaterdag van de maand
Tijd: 10.30 tot +/- 12 uur
Vertrek- en eindpunt: Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40
Aantal deelnemers: maximaal 10 personen* (Let op: de wandeling gaat door vanaf minimaal 6 aanmeldingen)
Kosten: 15 euro p.p., inclusief kopje koffie of thee bij aanvang (ter plekke betalen uitsluitend per pin)
Aanmelden: verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

* Bestaat je aanmelding uit 10 of meer personen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De route is een initiatief van onderzoekers Ineke Mok (Cultuursporen.nl) en Dineke Stam (imhp.eu). Bij uitgeverij In de Knipscheer verschijnt medio 2022 hun boek Haarlemmers en de slavernij. Het gidsenteam bestaat uit de genoemde onderzoekers, Miriam Rasoelbaks, Yoshina Davelaar, Maya Mutlu en Micaela Cabrita da Palma.

Voor jong en oud

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten