Menu

GIF it away!

Breng historische foto’s tot leven in je eigen stopmotion video…

De depots van het Noord-Hollands Archief zitten bomvol met mooi beeldmateriaal. Oude foto’s en prenten laten zien hoe een stad, een mens, een gebouw of een straat er vroeger uitzag. In GIF it away! mogen leerlingen met reproducties van dit beeldmateriaal een nieuw verhaal maken in een stopmotion video. De video’s worden in groepjes van drie tot vijf leerlingen gemaakt.

Het programma start met een korte introductie van de verschillende beeldcollecties die het archief bewaard, waarbij we een paar bijzondere foto’s en prenten uitlichten. Vervolgens krijgen de leerlingen een aantal voorbeelden te zien van stopmotion video’s en GIFjes waarbij archiefmateriaal is gebruikt. De voorbeelden variëren van humoristische stopmotions gemaakt door Terry Gilliam (Monty Python) tot politiek geladen stopmotions van hedendaags kunstenaar Martha Colburn.

De leerlingen starten met het schetsen van een storyboard en gaan vervolgens aan de slag met het maken van hun eigen stopmotion video of een aantal korte GIFjes. We gebruiken de zogenaamde cut-out animatie techniek. Dit is een simpele vorm van animeren, waarbij stilstaand beeld uiteindelijk samen een bewegend beeld vormen. Aan het eind van het programma worden de bewegende beelden, de GIFjes, op een groot scherm getoond en besproken met de hele groep. De GIFjes worden na het programma naar de docent gemaild.

Iedere maand deelt het archief de leukste resultaten van de gemaakte GIFjes via sociale media en op de beeldschermen in het archief (uiteraard na toestemming van de makers).

voor: groep 7 en 8
duur: 60-75 minuten
datum en tijd: in overleg (ma t/m do tussen 9.30-16.30 uur)
kosten: € 85,- per groep
plaats: Noord-Hollands Archief, locatie Jansstraat

Informatie en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..