Menu

GIF it away!

Breng historische foto’s tot leven in je eigen stopmotion video…

De depots van het Noord-Hollands Archief zitten bomvol met mooi beeldmateriaal. Oude foto’s en prenten laten zien hoe een stad, een mens, een gebouw of een straat er vroeger uitzag. In GIF it away! mogen leerlingen met reproducties van dit beeldmateriaal een nieuw verhaal maken in een stopmotion video. De video’s worden in groepjes van drie tot vijf leerlingen gemaakt.

Het programma start met een korte introductie van de verschillende beeldcollecties die het archief bewaard, waarbij we een paar bijzondere foto’s en prenten uitlichten. Vervolgens krijgen de leerlingen een aantal voorbeelden te zien van stopmotion video’s en GIFjes waarbij archiefmateriaal is gebruikt. De voorbeelden variëren van humoristische stopmotions gemaakt door Terry Gilliam (Monty Python) tot politiek geladen stopmotions van hedendaags kunstenaar Martha Colburn.

De leerlingen gaan vervolgens aan de slag met het maken van hun eigen stopmotion video of een aantal korte GIFjes. We gebruiken de zogenaamde cut-out animatie techniek. Dit is een simpele vorm van animeren, waarbij stilstaand beeld uiteindelijk samen een bewegend beeld vormen. Aan het eind van het programma worden de bewegende beelden, de GIFjes, op een groot scherm getoond en besproken met de hele groep. De GIFjes worden na het programma naar de docent gemaild.

Praktische informatie

Doelgroep: groep 7 en 8
Duur: 60-75 minuten
Datum en tijd: in overleg (maandag t/m woensdag tussen 9.30-16.30 uur)
Kosten: € 85,- per groep
Locatie: Janskerk, Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40, Haarlem)

Informatie en aanmelden via educatie@noord-hollandsarchief.nl.