Menu

Routes 'Haarlem door de tijd' en 'Stadsrechtroute'

Het NHA heeft ter gelegenheid van 775 jaar Haarlem samen met Stichting Erfgoed Haarlem en Haarlemse geschiedenisdocenten onder leiding van Frans van Rumpt, twee educatieve routes ontwikkeld. De fietsroute ‘Haarlem door de tijd’ richt zich op leerlingen van de bovenbouw van het middelbaar onderwijs. De herbruikbare route bestaat uit twintig gevarieerde locaties in Haarlem. Iedere locatie past in een tijdvak. Aan de leerlingen de taak om de locatie in het juiste tijdvak te plaatsen en te koppelen aan de bijbehorende zogenaamde ‘kenmerkende aspecten’.

Screenshot uit de fietsroute Haarlem door de tijdUit de fietsroute 'Haarlem door de tijd'

Stadsrechtroute

Daarnaast is er voor de onderbouw van het middelbaar onderwijs een ‘Stadsrechtroute’ beschikbaar. Tien bepalingen uit het stadsrecht zijn gekoppeld aan locaties in de binnenstad. Op een actieve, laagdrempelige en tastbare manier maken leerlingen kennis met het – op het eerste gezicht – ingewikkelde en saaie stadsrecht. Verbanning, de vierschaar, het gebruik van valse maten – een gevarieerd aantal bepalingen komt aan bod!

Wil je ook meer te weten komen over het stadsrecht? Deze route is vanaf 24 november voor €2,50 bij de receptiebalie in de Janskerk (Jansstraat 40) te verkrijgen.


Uit de Stadsrechtroute

Dit project is tot stand gekomen met ondersteuning van het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem, de JC Ruigrok Stichting, het VSB Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.