Bronnenonderzoek en -kritiek is niet weg te denken uit het Centraal Examen. Terecht! Zonder bronnen zijn de verhalen uit de geschiedenis namelijk moeilijk te reconstrueren.
Dit educatieprogramma bestaat uit een korte inleiding over het archief en hoe je historische bronnen in archieven zoekt. Vervolgens krijgen de leerlingen een rondleiding door het depot, waarbij ze zien hoe het Noord-Hollands Archief al haar historische bronnen bewaard.
In het tweede deel gaan de scholieren zelf aan de slag. De leerlingen krijgen per groepje van twee of drie een gerichte zoekvraag (b.v. ‘Wat stond er op een woensdag op het menu in het weeshuis in Haarlem rond 1860?’). In onze inventaris zoeken ze naar het archiefstuk dat antwoord biedt op deze vraag.
Vervolgens bekijken de scholieren het gevonden archiefstuk en beantwoorden ze vragen over het stuk: Wie heeft de bron gemaakt? Is het betrouwbaar en representatief? Voor welke onderzoeksvraag is deze bron geschikt en voor welke niet?
Programma op maat
Soms kunnen wij het programma op maat maken door archiefstukken te zoeken en zoekvragen te bedenken die aansluiten bij een gewenst thema. Mail naar educatie@noord-hollandsarchief.nl voor de mogelijkheden.
Praktische informatie
Doelgroep: klas 2 t/m 6 (vmbo, havo, vwo).
Vakken: geschiedenis
Datum en tijd: in overleg (alleen op maandagen tussen 9.30 en 16.30 uur)
Locatie: Janskerk, Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40, Haarlem)
Duur: 1,5 uur
Kosten: geen
Aanmelden: mail naar educatie@noord-hollandsarchief.nl