Menu

Vrouwen in verzet

De rol van vrouwen in het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog is jarenlang onderbelicht geweest. De Duitse bezetter had hun deelname aanvankelijk onderschat. Die onderschatting berustte op een vooroordeel in de Duitse ideologie: vrouwen hielden zich, in het wereldbeeld van de Duitsers, slechts bezig met het gezinsleven of met liefdadigheidswerk.

In de Heemsteedse kapel van de Janskerk is de permanente expositie 'Vrouwen in verzet' ingericht. Hier wordt aan de hand van persoonlijke documenten het verhaal verteld van het verzet in Haarlem, gepleegd door 'gewone' vrouwen. Hun verzet – gewapend verzet, het vervalsen van persoonsbewijzen en hulp aan onderduikers –, komt aan de orde in de personen van Hannie Schaft en de zussen Truus en Freddie Oversteegen, Jetty Velu en de zussen Corrie en Betsie ten Boom. Hun verhaal wordt verteld met behulp van persoonlijke documenten – zoals brieven, tekeningen en foto's –, objecten (waaronder het pistool van Hannie Schaft) en audio- en videofragmenten.

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Janskerk, locatie Jansstraat van het Noord-Hollands Archief.

Tentoonstelling Vrouwen in verzet