Menu

Links

Camerastandpunten vastleggen

Bij het project Hier! helpen vrijwilligers met het vastleggen van zogenaamde camerastandpunten. Zij zoeken uit waar een fotograaf precies stond en welke kant hij opkeek.

Nieuwe mogelijkheden

Met het bepalen van camerastandpunten creëren we niet alleen nieuwe presentatiemogelijkheden van onze beeldcollecties, maar ontstaan er ook nieuwe zoekmogelijkheden. De standpunten kunnen straks bijvoorbeeld bij iedere individuele foto worden getoond, maar ook collectief op één kaart. In één oogopslag zie je dan waarvan foto’s zijn genomen, desgewenst gefilterd per tijdsperiode. De beelden worden als een ‘pin’ op een kaart vertoond (vergelijk bijvoorbeeld Funda’s presentatie van te koop aangeboden huizen) en kunnen zo op een intuïtieve, ruimtelijke wijze worden doorzocht. Door in te zoomen op een kaart krijg je alle beelden van dit gebied als resultaat gepresenteerd.

Doordat we de kijkhoeken vastleggen, kan er echter nóg meer. Met de ‘driehoekjes’ die ontstaan tijdens het vastleggen, weten we namelijk veel nauwkeuriger wat er is gefotografeerd (en wat niet!). We kunnen bijvoorbeeld nagaan welke gebouwen en adressen er binnen deze driehoekjes vallen en die gegevens koppelen aan de reeds beschikbare zoekgegevens van de beelden. Daarnaast wordt het straks mogelijk om een punt op de kaart aan te klikken – bijvoorbeeld de plek van je eigen huis – en alle afbeeldingen waarbij dat punt binnen het driehoekje valt als resultaat terug te krijgen.

Toen en nu

Door het vastleggen van camerastandpunten wordt het ook makkelijker om toen en nu te vergelijken. Bij individuele foto’s kan bijvoorbeeld een koppeling worden gemaakt met Google Street View, mét de juiste kijkrichting, zodat de oude foto’s kunnen worden vergeleken met het huidige straatbeeld. Maar in de omgekeerde richting is dit natuurlijk ook mogelijk. De oude foto’s kunnen we in een omgeving als Google Street View zetten om daaraan een historische dimensie toe te voegen. Vaak zijn door de tijd heen zelfs meerdere foto’s van hetzelfde object genomen, vanaf ongeveer hetzelfde standpunt, wat een kleine tijdreis mogelijk zou moeten maken. Ten slotte zouden de foto’s met de juiste camerastandpunten in ‘virtual reality’ of ‘augmented reality’-omgevingen kunnen worden gebruikt (na vastlegging van wat extra gegevens).

Wat nu al kan

Op dit moment zijn binnen Hier! al camerastandpunten vastgelegd van belangrijke fotocollecties van Bloemendaal, Haarlem en Heemstede. Om zo goed mogelijke gegevens te krijgen, voeren we iedere foto tweemaal in. Deze dubbel ingevoerde camerastandpunten zijn per collectie al te zien via deze kaartjes:

Ieder ingevoerd punt wordt ‘live’ aan de kaartjes toegevoegd.


Vastgelegde camerastandpunten van Baruch: Haarlem in de jaren twintig en dertig (klik op de kaart om deze in detail te bekijken).

Meer Lab?

Wil je weten wat er nog meer borrelt bij het Noord-Hollands Archief? Bekijk de projecten in ons NHALab!