Menu

Achter elke persfoto zit een verhaal en achter elke krantenfoto gaat meestal een hele reeks foto's schuil. Eerder was het zoeken van verhalen bij persfoto's handwerk, maar met behulp van Artificial Intelligence (AI) zijn nu een half miljoen persfoto’s gekoppeld aan een kwart miljoen krantenpagina’s. Vanaf vandaag kan iedereen via de zoekmachine www.krant-en-fotos.nl persfoto’s en krantenartikelen doorzoeken en zo onverwachte ontdekkingen doen.

Krant-en-fotos.nl maakt het mogelijk om in één oogopslag van een persfoto de mogelijk bijbehorende krantenfoto’s te zien. Dit zorgt voor een completer beeld van zowel een gebeurtenis als de journalistieke verslaglegging daarvan. De persfoto’s zijn afkomstig uit de archieven van Fotopersbureau De Boer (1945-2004) en Persfotobureau D. van der Veen (1963-1980). Voor de krantenpagina’s is gebruik gemaakt van het Haarlems Dagblad, de IJmuider Courant en het Nieuwsblad van het Noorden.

AI-testproject

Krant-en-fotos.nl is het resultaat van een samenwerking tussen het Noord-Hollands Archief, de Groninger Archieven, de technologiebedrijven Sioux Technologies en Picturae B.V., en de KB, de nationale bibliotheek. De zoekmachine richt zich vooralsnog op archieven uit de jaren 70. Op dit moment wordt al verkend in hoeverre de achterliggende technologie op grotere schaal toegepast kan worden. Te denken valt aan het toepassen van deze technologie op kleurenfoto’s, illustraties of gedigitaliseerde objecten uit beeldbanken, of het aanbieden van recentere kranten en persfoto’s.

Resultaten en inzichten

Naast de lancering van krant-en-fotos.nl worden ook de lessen van het project gepresenteerd in een rapport. Hiermee willen de samenwerkingspartners andere erfgoedinstellingen inspireren om ook gebruik te maken van de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Zo kunnen de erfgoedinstellingen hun digitale collecties op nieuwe manieren ontsluiten en verbinden aan andere bronnen. Het rapport is hier te downloaden. Het project Krant en Foto's is gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).