Menu

Olaf Kraak over zijn werk als persfotograaf

Hoe is het om persfotograaf te zijn? 

Altijd al willen weten hoe het is om persfotograaf te zijn? Meervoudig prijswinnend persfotograaf Olaf Kraak vertelde erover in onze Janskerk op woensdag 27 oktober. De opnames van de livestream zijn hieronder terug te zien.

Olaf vertelt

Wat doet Olaf als hij via zijn telelens kan meelezen op de mobiel van Mark Rutte en Willem-Alexander? Of als Jan Peter Balkenende wil bepalen welke foto er in de krant komt? Hoe kijkt Olaf terug op het begin van zijn carrière bij Fotopersbureau De Boer en de overgang van fotorolletjes naar digitaal? Hoe zorgt Olaf ervoor dat de gefotografeerden zich op hun gemak voelen en hij zijn gang kan gaan, en welke invloed heeft corona gehad op zijn werk tijdens de laatste Olympische Spelen in Tokyo? Al deze vragen – en meer – komen aan bod in het interview dat Jan Kruidhof, onze collega en oud-journalist, met hem had.

Door een technisch probleem is de geluidskwaliteit van de livestream matig, onze excuses daarvoor.

Fotopersbureau De Boer

Olaf werkte van 1988 tot 1995 bij Fotopersbureau De Boer, dat van 1945 tot 2004 allerlei memorabele gebeurtenissen in Noord-Holland vastlegde. In 2013 werd de collectie van twee miljoen foto’s verworven door het Noord-Hollands Archief. Binnenkort zijn al die foto’s te vinden op de website van het archief. We zijn nu druk bezig om ervoor te zorgen dat de foto’s dan zo goed mogelijk te doorzoeken zijn. Iedereen kan straks zelf struinen door foto’s van festivals, politiek en sport, maar ook foto’s van beroemde en gewone mensen uit Noord-Holland.

Over Olaf Kraak

Nadat Olaf bij Fotopersbureau De Boer het vak in de vingers had gekregen, ging hij aan de slag bij het ANP. Olaf maakte bijvoorbeeld de foto van een imam die in 2004 weigerde de hand van toenmalig minister Verdonk te schudden omdat ze een vrouw was, maar ook talloze beelden tijdens zeven Olympische Spelen. Hij viel ook meerdere keren in prijzen bij de Zilveren Camera. Dat zelfs het fotograferen van de Haarlemse bloemenmeisjes voor flinke ophef kan zorgen, blijkt uit deze anekdote (video, 2 minuten) van Olaf over zijn tijd bij Fotopersbureau De Boer.

Meer weten over het project Fotografisch Geheugen? Klik dan hier.