Menu

Links

Dankzij de invoer van twee deelnemers op VeleHanden zijn er bijzondere foto’s van Martin Luther King teruggevonden in de collectie van Fotoburo De Boer. Het betreffen foto’s van zijn aankomst en de aansluitende persconferentie op Schiphol op 15 augustus 1964.

Aankomst en persconferentie

Martin Luther King bezoekt Nederland in 1964 op uitnodiging van de Europese baptistenconferentie. Bij zijn aankomst op Schiphol ontbreekt wonderbaarlijk genoeg een officieel ontvangstcomité. De ene helft van de delegatie blijkt verdwaald en de andere helft heeft autopech. Wel is er veel pers aanwezig. De belangstelling van televisie, radio en film is zo groot dat de gewone perskamer te klein blijkt. De persconferentie wordt zodoende verplaatst naar de filmzaal van het Luchtvaartmuseum op Schiphol. Tijdens de persconferentie spreekt King met name over de rassenintegratie en Wet op Burgerrechten.

Europese baptistenconferentie

Op zondag 16 augustus preekt dominee King tijdens de sluitingsbijeenkomst van de Europese baptistenconferentie in de RAI in Amsterdam. Hij beklemtoont in zijn toespraak dat men leeft in een tijd van revolutie, begonnen door prediking van het evangelie met zijn boodschap van naastenliefde en gelijkheid voor alle mensen. Na afloop vertrekt hij direct naar Schiphol.

De zes opgedoken foto's zijn terug te vinden via de Beeldbank. Meer informatie én filmmateriaal over dit bezoek van Martin Luther King zijn te vinden op npogeschiedenis.
Interesse om de collectie van Fotoburo De Boer voor iedereen doorzoekbaar te maken? Help mee via VeleHanden!