Menu

Links

Dankzij de invoer op VeleHanden zijn er allerlei foto’s van beroemdheden teruggevonden in de collectie van Fotopersburo De Boer. Deelnemers wijzen ons via de knop ‘opmerkelijk’ op opvallende of gekke gebeurtenissen, (destijds) bekende Nederlanders of zelfs internationale sterren. De afgelopen weken herontdekten we op deze manier foto’s van onder andere Nina Simone, Toon Hermans en Audrey Hepburn, maar ook van – zoals een journalist van het Haarlems Dagblad hem introduceert – “de heer J. Jordaan uit Amsterdam, een ook buiten onze hoofdstad niet geheel onbekende zanger.”

Johnny Jordaan

Johnny Jordaan trekt op 5 mei 1956 een enorme mensenmassa naar de Grote Markt in Haarlem, waar hij een uur lang optreedt. Hij wordt kort daarvoor in Haarlem “als zegevierend veldheer” onthaald in een fraaie zwart-gele koets, waarmee hij de halve stad door rijdt. De fotograaf van Fotopersburo De Boer staat klaar als hij vlakbij de Grote Markt uit zijn koets stapt en “spoorslags door twee stevige vrouwen uit het publiek wordt omhelsd.” Het levert Johnny Jordaan een scheve bril op, en ons deze fraaie foto:

Bekijk en/of download de foto’s van Johnny Jordaan in onze Beeldbank. Klik in het knoppenmenu aan de rechterkant op het pijltje naar rechts om de volgende foto te bekijken.

Lees het volledige krantenbericht uit Haarlems Dagblad in onze Krantenviewer.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn treedt in november 1954 op in het cabaretprogramma ‘Za-Za’ van Toon Hermans in het Haagse Scala-theater. Zij doet dit om geld op te halen voor Nederlandse oorlogsinvaliden. Van het geld wordt een wooncentrum voor oorlogsinvaliden gebouwd in Doorn, de gemeente waarvan een oom van Audrey burgemeester is.

Bekijk en/of download de foto’s van Audrey Hepburn in onze Beeldbank. Klik in het knoppenmenu aan de rechterkant op het pijltje naar rechts om de volgende foto te bekijken.

Nina Simone

En ten slotte dan Nina Simone. In december 1965 is zij voor de allereerste keer in Nederland, voor een televisieoptreden en een interview in het Amsterdamse Hiltonhotel. Een fotograaf van Fotopersburo De Boer is erbij. De toen 32-jarige jazz-zangeres is dan al wereldberoemd.

Bekijk en/of download de foto’s van Nina Simone in onze Beeldbank. Klik in het knoppenmenu aan de rechterkant op het pijltje naar rechts om de volgende foto te bekijken.

Help mee!

Nieuwsgierig geworden van al deze foto’s? Helpt mee met het invoeren van de gegevens van de logboeken van Fotopersburo De Boer via VeleHanden.