Menu

Op 5 september 2021 wordt na 36 jaar weer Formule 1 gereden op het circuit van Zandvoort. Er wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van dit grote evenement. Maar hoe zag dit racen er 36 jaar geleden uit? Op de beeldbank van het Noord-Hollands Archief is divers beeldmateriaal te vinden en nu zijn in de archieven ook de geluidsopnames van de raadsvergaderingen van de gemeente Zandvoort te beluisteren rond de laatste race. Een unieke bron voor liefhebbers en onderzoekers van de Grand Prix Formule 1.Grand Prix van Zandvoort, 1981

Vanaf 1948 vonden in Zandvoort de eerste autoraces plaats op het circuit en van 1952 tot 1985 was het circuit in Zandvoort de locatie van de Grand Prix Formule 1 in Nederland. De laatste officiële race werd op 25 augustus 1985 gereden en gewonnen door de onlangs overleden Niki Lauda. Een schat aan beelden van de races, en van de vaak prominente bezoekers, genomen door Fotopersbureau De Boer, zijn in de beeldbank van het Noord-Hollands Archief te bekijken en te downloaden.

Wie geïnteresseerd is in de bestuurlijke kant rond het circuit kan nu ook via de website van het Noord-Hollands Archief de raadsvergaderingen beluisteren. Er is een selectie bewaard van opnames, die een mooie aanvulling vormen op het schriftelijk gemeentearchief en die een representatief beeld geven van de gemeente Zandvoort. De audiotulen van de raadsvergaderingen beslaan de periode 1973-1989. Het gaat om commissiebijeenkomsten en afscheidsbijeenkomsten van bestuurders. In de jaren ‘80 was het circuit vaak het onderwerp van de vergadering.

Via deze link is bijvoorbeeld een hoorzitting op 4 december 1985 te downloaden (let wel het zijn vrij grote bestanden). Via de zoekfunctie in de menubalk is onder de zoekterm ‘circuit’ meer te vinden.


The A-Team op bezoek, 1984

Op zoek naar beeld? Bekijk hier het beeldmateriaal uit de fotocollectie De Boer.

Meer informatie over beeldmateriaal over het circuit: Alexander de Bruin: The fast and the furious, Sportfotografie van fotopersbureau De Boer. In: Haarlem Jaarboek 2014, pag. 180-186.

Racewagen in de pitstraat, 1985