Menu

Me, Myself and I. Selfies in het Noord-Hollands Archief

‘Me, Myself and I. Selfies in het Noord-Hollands Archief’ is een nieuw educatieproject van het Noord-Hollands Archief en gaat over fotografische zelfportretten (selfies) van toen en nu.

De oudste selfie in de collectie van het Noord-Hollands Archief is gemaakt in 1847. Zou de fotograaf erover hebben nagedacht dat zijn zelfportret meer dan 150 jaar later nog steeds bekeken wordt? Waarom maak je zelf wel eens een selfie en hoe erg is het als die in het jaar 2165 nog steeds op internet rondzwerft? Dit soort vragen staan centraal in het project. Ook bekijken en vergelijken de leerlingen gezichtsuitdrukkingen, houdingen en omgeving van zowel historische als hedendaagse selfies. Daarbij komen ook begrippen als sluitertijd, compositie en bijschriften aan de orde.

Bij binnenkomst krijgen de leerlingen eerst een korte algemene introductie over het archief. Daarna splitst de groep en gaan de leerlingen aan de slag met het project. Na ca. 20 minuten wisselen de groepen om.
Ronde A: Rondleiding door het depot
Ronde B: Aan de slag met het opdrachtenboekje ‘Me, Myself and I’

Doelgroep: bovenbouw voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo)
Vakken: CKV, Geschiedenis, Maatschappijleer
Periode: het hele jaar door
Kosten: €75,- per klas (betalen met CJP Cultuurkaart mogelijk)
plaats: Noord-Hollands Archief, locatie Jansstraat

Informatie en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten

Het Noord-Hollands Archief is samen met andere instellingen partner in ‘Wie wat bewaart heeft wat!’, een basisschool-breed project rond het thema 'Bewaren', en 'Stappen in de Stad', een educatieve app voor een rondwandeling door Haarlem. Geschiedenislokaal023 is een website voor het voortgezet onderwijs met lokale historische bronnen zoals foto’s, documenten, objecten, kaarten en filmfragmenten.