Menu

Workshop Tweede Wereldoorlog 1940-1945

Na een inleiding over het Noord-Hollands Archief en enkele onderwerpen uit de periode 1940-1945 gaan leerlingen zelf aan de slag met (deels originele) bronnen uit deze periode. Centraal staan de thema’s collaboratie, accommodatie en verzet. Kranten, dagboekfragmenten, brochures en foto’s maken onderdeel uit van het bronnenmateriaal. Leerlingen moeten kritisch naar de bronnen kijken en nadenken waarom deze betrouwbaar of onbetrouwbaar zijn en vertellen of hun onderwerp onder een van de drie thema’s valt.

In groepjes van twee leerlingen wordt één map met bronnen over de Tweede Wereldoorlog bestudeerd om samen de opdracht te maken. Aan het einde van de workshop presenteert elk groepje kort iets over de archiefstukken en geven zij hun eigen mening over het onderwerp wat zij hebben bestudeerd. De leerlingen die de beste presentatie geven, ontvangen een kleine prijs. Tot slot is er gelegenheid om wat te drinken en de tentoonstelling “Vrouwen in Verzet” te bekijken.

Doelgroep: klas 3 t/m 5 VWO, begeleid door twee docenten
Tijdsduur: 2 uur
Vakken: geschiedenis, maatschappijleer
Periode: hele jaar door
Plaats: Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, Haarlem
Kosten: € 100,-
Informatie en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten

Het Noord-Hollands Archief is samen met andere instellingen partner in ‘Wie wat bewaart heeft wat!’, een basisschool-breed project rond het thema 'Bewaren', en 'Stappen in de Stad', een educatieve app voor een rondwandeling door Haarlem. Geschiedenislokaal023 is een website voor het voortgezet onderwijs met lokale historische bronnen zoals foto’s, documenten, objecten, kaarten en filmfragmenten.