Menu

Janskerk: reizen door de tijd!

De Janskerk bestaat in 2018 700 jaar. In de afgelopen zeven eeuwen hebben talloze mensen in de Janskerk rond gelopen. Hun sporen zijn nog altijd terug te vinden in het gebouw én in het archief. Welke personen hebben de kerk bezocht? Wie liggen er in de kerk begraven? Wie werkten in de kerk? Wat gebeurde er in de kerk tijdens Het Beleg van Haarlem en tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Leerlingen gaan in groepjes van drie op zoek naar een object in de Janskerk. Dit object vertelt iets over een gebeurtenis uit de geschiedenis van Haarlem. Ieder groepje behandelt een andere periode of onderwerp. Denk hierbij aan onderwerpen als religie, Franse tijd, stadsbranden en het archief. De leerlingen kunnen het object pas vinden als ze aan de hand van vragen over geselecteerde bronnen de code weten te kraken. De antwoorden op de vragen worden uit de bronnen gehaald en genoteerd in bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzel. De code bestaat uit coördinaten die naar een object in de kerk leiden. Na afloop vertellen de leerlingen wat zij over hun object te weten zijn gekomen aan de rest van de klas.

Doelgroep: onderbouw voortgezet onderwijs
Vakken: Geschiedenis, Maatschappijleer
Kerndoelen: o.a. 2, 37, 38, 54 en 56
Periode: vanaf 2019
Datum en tijd: in overleg (ma, di, wo en vr tussen 9.30-16.30 uur)
Locatie: Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40, Haarlem)
Duur: 90 minuten
Kosten: € 85,- per groep

Meer informatie en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van Reizen door de tijd.

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten

Het Noord-Hollands Archief is samen met andere instellingen partner in ‘Wie wat bewaart heeft wat!’, een basisschool-breed project rond het thema 'Bewaren', en 'Stappen in de Stad', een educatieve app voor een rondwandeling door Haarlem. Geschiedenislokaal023 is een website voor het voortgezet onderwijs met lokale historische bronnen zoals foto’s, documenten, objecten, kaarten en filmfragmenten.