Menu

Hoe heet jij eigenlijk? Ontdek alles over namen in het archief!

Iedereen heeft een voornaam én een achternaam, waar je ook vandaan komt. Je voornaam is bedacht door je ouders, maar je achternaam vertelt iets over jouw familie en jouw geschiedenis. Vaak wordt er gezegd dat achternamen in Nederland pas sinds 1811 bestaan, toen Napoleon besloot dat iedereen zijn naam moest laten registreren. Dat klopt niet helemaal, want voor die tijd had iedereen ook al een naam of in ieder geval een bijnaam. Wel is het zo dat sinds die tijd iedereen bij de geboorte officieel moet worden ‘aangegeven’ bij de gemeente. In het archief bewaren we allerlei documenten die te maken hebben met voor- en achternamen.

Het programma start met een inleidend verhaal over het archief. Wat is een archief? Wat voor (bijzondere) documenten bewaart het archief? Hoe worden die documenten bewaard? En waarom bewaren we die documenten eigenlijk allemaal? Aansluitend gaan we in het depot échte historische documenten bekijken die van alles te maken hebben met namen. De andere helft van de groep maakt ondertussen een opdracht over namen, naamsoorten en natuurlijk de betekenis van de eigen naam. Daarna wisselen de twee groepen. Aan het eind van het programma bespreken we met de leerlingen wat ze gezien, gedaan en geleerd hebben.

voor: groep 5 en 6
duur: 60-75 minuten
datum en tijd: in overleg (ma t/m do tussen 9.30-16.30 uur)
kosten: € 85,- per groep
plaats: Noord-Hollands Archief, locatie Jansstraat

Informatie en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten

Het Noord-Hollands Archief is samen met andere instellingen partner in ‘Wie wat bewaart heeft wat!’, een basisschool-breed project rond het thema 'Bewaren', en 'Stappen in de Stad', een educatieve app voor een rondwandeling door Haarlem. Geschiedenislokaal023 is een website voor het voortgezet onderwijs met lokale historische bronnen zoals foto’s, documenten, objecten, kaarten en filmfragmenten.