Menu

Stambomen! Jouw boom is er maar één in een heel bos!

Iedereen heeft een eigen stamboom. Een stamboom is een soort ‘familiekaart’ die ver terug gaat in de tijd. Op die kaart staan al je familieleden en hoe je met hen verbonden bent. Iedereen weet wel dat hij of zij een vader en moeder, opa en oma heeft. Maar iedereen heeft bijvoorbeeld ook een overgrootmoeder, een overgrootvader en een betovergrootvader. Hoe kom je er nou achter wie dat zijn? En wat kan je nog meer over de mensen uit je stamboom te weten komen? Daarvoor moet je in het Noord-Hollands Archief zijn!

Het programma start met een inleidend verhaal over het archief. Wat is een archief? Wat voor (bijzondere) documenten bewaart het archief? Hoe worden die documenten bewaard? En waarom bewaren we die documenten eigenlijk allemaal? Aansluitend gaan we in het depot échte historische documenten bekijken die alles te maken hebben met stambomen. En natuurlijk gaan we ook op zoek naar mooie stambomen die vroeger getekend zijn. De andere groep gaat zelf de stamboom maken van de Haarlemse verzetsstrijder Hannie Schaft en haar familie. In geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes speuren de leerlingen naar de juiste informatie. Hierna wisselen de groepen om. Aan het eind van het programma bespreken we met de leerlingen wat ze gezien, gedaan en geleerd hebben.

voor: groep 7 en 8
duur: 60-75 minuten
datum en tijd: in overleg (ma t/m do tussen 9.30-16.30 uur)
kosten: € 85,- per groep
plaats: Noord-Hollands Archief, locatie Jansstraat

Informatie en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten

Het Noord-Hollands Archief is samen met andere instellingen partner in ‘Wie wat bewaart heeft wat!’, een basisschool-breed project rond het thema 'Bewaren', en 'Stappen in de Stad', een educatieve app voor een rondwandeling door Haarlem. Geschiedenislokaal023 is een website voor het voortgezet onderwijs met lokale historische bronnen zoals foto’s, documenten, objecten, kaarten en filmfragmenten.