Menu

Haarlem in de Tweede Wereldoorlog - Vrouwen in verzet

In de Janskerk, locatie Jansstraat van het Noord-Hollands Archief, is een permanente tentoonstelling ‘Vrouwen in verzet’ ingericht. Deze kleine, overzichtelijke tentoonstelling laat het verzet in Haarlem zien in de Tweede Wereldoorlog, gepleegd door ‘gewone’ vrouwen: Hannie Schaft, de zusjes Truus en Freddie Oversteegen, Jetty Velu en de zussen Corrie en Betsie ten Boom. Met persoonlijke documenten en videofragmenten komen hun daden tot leven.

Na een introductie over het Noord-Hollands Archief in het algemeen en de documenten die wij bewaren over de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder, splitsen we de groep. De leerlingen bezoeken het ondergrondse archiefdepot, waar originele historische documenten liggen zoals dagboeken, bekendmakingen, affiches en verzetskranten te zien zijn. De andere groep gaat naar de tentoonstelling ‘Vrouwen in verzet’. Ze maken aansluitend een kijkopdracht bij deze tentoonstelling óf gaan aan de slag met historische documenten om zo de stamboom van Hannie Schaft te maken.

voor: groep 7 en 8
duur: 60-75 minuten
datum en tijd: in overleg (ma t/m do tussen 9.30-16.30 uur)
kosten: € 85,- per groep
plaats: Noord-Hollands Archief, locatie Jansstraat

Informatie en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten

Het Noord-Hollands Archief is samen met andere instellingen partner in ‘Wie wat bewaart heeft wat!’, een basisschool-breed project rond het thema 'Bewaren', en 'Stappen in de Stad', een educatieve app voor een rondwandeling door Haarlem. Geschiedenislokaal023 is een website voor het voortgezet onderwijs met lokale historische bronnen zoals foto’s, documenten, objecten, kaarten en filmfragmenten.