Menu

Buiten de lijnen

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland bezit een bijzondere collectie Kunstenaarsboeken: boeken die bedoeld zijn als kunstuiting. De Bibliotheek Zuid-Kennemerland en het Noord-Hollands Archief, dat de collectie beheert, hebben twee educatieve programma’s ontwikkeld die aansluiten bij het thema Kunstenaarsboek.

Het doel is om kinderen kennis te laten maken met boeken, kunst en kunstboeken. Hierbij maken we gebruik van kunstzinnige prentenboeken en pop-up boeken uit de bijzondere collecties van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Er staan een paar boeken centraal waarbij vorm en kleur een verhaal vertellen. Zo volgen we in het pop-up boek van David A. Carter het avontuur van een klein geel vierkantje en maken we kennis met Blauwtje en Geeltje van Leon Lionni, twee abstracte stukjes gekleurd papier die samen spelen en avonturen beleven.

We eindigen met het verhaal van Eric Carle waarin een kameleon op alle dieren een beetje wil lijken, hij krijgt de vinnen van een vis, de staart van een vos en de kop van een olifant. Zo wordt de kameleon een echt alles-dier en dat is precies onze opdracht. Alle leerlingen werken aan een stukje van een groot alles-/fantasiedier.

Voor wie: groep 1, 2 en/of 3
Periode: het hele jaar door
Datum en tijd: in overleg (ma t/m do tussen 9.30-16.30 uur)
Locatie: in overleg, Bibliotheek Zuid-Kennemerland (Gasthuisstraat 32, Haarlem) of Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40, Haarlem)
Duur: 60 minuten
Kosten: € 85,- per groep

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van Buiten de Lijnen.

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten

Het Noord-Hollands Archief is samen met andere instellingen partner in ‘Wie wat bewaart heeft wat!’, een basisschool-breed project rond het thema 'Bewaren', en 'Stappen in de Stad', een educatieve app voor een rondwandeling door Haarlem. Geschiedenislokaal023 is een website voor het voortgezet onderwijs met lokale historische bronnen zoals foto’s, documenten, objecten, kaarten en filmfragmenten.