Menu

Workshop Wetenschapsgeschiedenis

Het Noord-Hollands Archief beheert een groot aantal archieven van wetenschappers en wetenschappelijke instellingen. Behalve de archieven van de Nobelprijswinnaars, Lorentz [1902], Zeeman [1902] en Van der Waals [1901] bezit het Noord-Hollands Archief belangrijke archieven van wetenschappelijke instellingen zoals onder andere de Wiener Kreis, Hollandse Maatschappij van Wetenschappen en de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. Tijdens de workshop leer je welke archieven er zijn, hoe en waar de informatie te vinden is en wat voor soort onderzoek er mogelijk is. Na een inleiding is er een rondleiding in het depot en gaan de deelnemers in groepjes van twee studenten aan de slag met archiefstukken. Aan het einde geven de deelnemers een korte presentatie over het onderwerp en de archiefstukken die zij bestudeerd hebben.

Doelgroep: studenten en docenten geschiedenis, wetenschapsgeschiedenis, filosofie
Tijdsduur: 2-2,5 uur
Vakken: wetenschapsgeschiedenis, filosofie, geschiedenis
Periode: hele jaar door
Plaats: Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, Haarlem
Informatie en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Pieter Zeeman, Albert Einstein en Paul Ehrenfest.
Pieter Zeeman, Albert Einstein en Paul Ehrenfest.

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten

Het Noord-Hollands Archief is samen met andere instellingen partner in ‘Wie wat bewaart heeft wat!’, een basisschool-breed project rond het thema 'Bewaren', en 'Stappen in de Stad', een educatieve app voor een rondwandeling door Haarlem. Geschiedenislokaal023 is een website voor het voortgezet onderwijs met lokale historische bronnen zoals foto’s, documenten, objecten, kaarten en filmfragmenten.