Menu

Joh. Enschedé. Drukkerij van waarde

Wij hebben een schat in onze depots: het hele archief van het familiebedrijf Joh. Enschedé uit Haarlem dat sinds 1703 bestaat en nog steeds internationaal bekend is. Meters en meters archief. Denk aan drukwerk, drukpersen, gereedschappen, letters, matrijzen, ontwerpen van bankbiljetten, postzegels en eerste drukken. Het werd tijd om dit aan iedereen te laten zien. Daarom hebben wij in samenwerking met Studio Louter en met ondersteuning van veel enthousiaste sponsoren een tentoonstelling gemaakt, waarin wij een aantal facetten van dit uitzonderlijke en voor Haarlem zo belangrijke bedrijf willen laten zien.

In de Janskerk beleef je het hele verhaal. Wie waren de grondleggers van Enschedé en hoe werd het bedrijf internationaal zo’n succes? Hoe werkt het in een lettergieterij en hoe snijd je letters? Hoe werd de nog bestaande Oprechte Haerlemse Courant gemaakt? En wisten jullie dat een muziekschrift de basis was voor de eerste beveiliging van bankbiljetten? Herinner je het laatste tienguldenbiljet? Jaap Drupsteen heeft dat ontworpen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, bankbiljetten ontwerpen? Probeer het zelf in onze tentoonstelling!

Het hele verhaal is te bewonderen in een vaste tentoonstelling, bovendien is er een extra tijdelijke tentoonstelling, waarin speciale aspecten van het bedrijf worden belicht. Wij hebben ook een Historisch DrukLAB waar je op een 19e-eeuwse pers van Enschedé drukwerk kunt maken en workshops voor kunt boeken. Neem contact op met educatie@noord-hollandsarchief.nl voor meer informatie.

Wil je liever gelijk in de collectie duiken? Bekijk het collectieoverzicht, blader door de beeldbank of de archiefoverzichten. Wil je onderzoek doen in de collectie, neem dan contact op via info@noord-hollandsarchief.nl.

Openingstijden en adres

Deze permanente tentoonstelling is te zien in de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, aan de Jansstraat 40 te Haarlem. De tentoonstelling is geopend van maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur en elke derde zaterdag van de maand van 9.00-16.00 uur. Entree is gratis.

Meer informatie over de openingstijden van het Historisch DrukLAB is hier te vinden.


Portret van Izaak Enschedé, 1756

Foto's tentoonstelling: Kim Krijnen.

 

Deze tentoonstelling is bekroond met Platinum bij de Muse Design Awards 2020.