Menu

Haarlemmermeer

Omstreeks 1400 lagen in het reusachtige Hollandse veengebied achter de duinen tussen Leiden, Haarlem en Amsterdam verschillende grote meren, waaronder het Leidse Meer, Oude Haarlemmermeer, Hellemeer en het Spieringmeer. Waarschijnlijk is tijdens een enorme storm in 1472 de landstrook tussen het Leidse en Haarlemmermeer grotendeels weggeslagen, waardoor het dorpje Burgerveen in de golven verdween en Vennip en Beinsdorp eilandjes werden. Aan het einde van de vijftiende eeuw werden het Haarlemmermeer en het Hellemeer met elkaar verenigd. Begin zestiende eeuw werd de veenstrook tussen het Haarlemmermeer en het Spieringmeer weggeslagen, waardoor er een gigantische waterplas ontstond. Het landverlies ging daarna onverminderd door, doordat als gevolg van golfslag voortdurend stukken van de venige en drassige oeverlanden werden afgeslagen. Vooral de noordoostelijke oever van het Haarlemmermeer had hiervan te lijden vanwege de overheersende zuidwestenwind. Lees meer over de geschiedenis van de gemeente Haarlemmermeer.

In 2019 ging de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude op in de gemeente Haarlemmermeer. Lees meer over de geschiedenis van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Woonkernen

De gemeente Haarlemmermeer telt een groot aantal woonkernen. Langs de Ringvaart liggen (met de klok mee): Lijnden, Badhoevedorp, Nieuwe Meer, Oude Meer, Aalsmeerderbrug, Rijsenhout, Burgerveen, Leimuiderbrug, Weteringbrug, Buitenkaag, Lisserbroek, Beinsdorp, Zwaanshoek, Cruquius, Vijfhuizen, Nieuwebrug en Zwanenburg.

Binnen de dijk liggen: Boesingheliede, Hoofddorp, De Hoek, Rozenburg, Schiphol, Schiphol-Rijk, Nieuw-Vennep, 't Kabel en Abbenes.

Onderzoek in de gemeente Haarlemmermeer

Wilt u onderzoek doen dan heeft het Noord-Hollands Archief diverse bronnen en databases waarin u kunt zoeken:

Beeldmateriaal

Er is een grote collectie beeldmateriaal over de geschiedenis van de gemeente Haarlemmermeer beschikbaar. De gehele collectie, bestaande uit foto's, kaarten en plattegronden, prentbriefkaarten, prenten en tekeningen en technische tekeningen, is digitaal beschikbaar via de Beeldbank van het Noord-Hollands Archief.

De gemeente Haarlemmermeer beheert ook een eigen beeldbank met actueel fotomateriaal van de gemeente Haarlemmermeer.

Kranten

Naast de kranten die digitaal beschikbaar zijn in de Krantenviewer wordt er door het Noord-Hollands Archief een grote collectie kranten uit de gemeente Haarlemmermeer beheerd. Neem voor inzage contact op via info@noord-hollandsarchief.nl.

Links