Menu

Tijd voor de Toekomst - volg samen met je collega's een workshop over de toekomst van digitaal bewaren

Er zijn steeds meer soorten, bestandsformaten en applicaties van digitale informatie. Achter digitaal archief schuilt een grote kracht maar ook een gigantische uitdaging! Hoe bewaar je deze informatie, hoe houd je de kwaliteit op pijl en hoe zorg je ervoor dat de bestanden ook in de toekomst nog kunnen worden gebruikt?

Momenteel wordt er onvoorstelbaar veel informatie gecreëerd. Kunnen we dit allemaal wel goed bewaren voor de toekomst? Wat bewaar je? Hoe check je bovendien dat het gaat om authentieke informatie? Hier zitten grote risico’s. Als archief waarborgen wij de authenticiteit en de duurzame opslag van informatie voor de toekomst. Dit is tegelijkertijd een van onze grootste waarden: betrouwbaarheid.

TIJD VOOR DE TOEKOMST

In de zomer presenteren wij in de Janskerk de tentoonstelling Tijd voor de Toekomst. Bewaren in heden en verleden waarin wij op artistieke en speelse wijze laten zien hoe je digitale collecties permanent bewaart en beschikbaar stelt. Dat is geen sinecure! Het idee dat digitale informatie niet vergankelijk is, is een illusie. Juist het tegenovergestelde is het geval.

De zomertentoonstelling is informatief en kan bijdragen aan begrip over dit onderwerp. Een mooie kans om aan je collega’s, managers of bestuurders te laten zien welk belang dit onderwerp heeft en wat dit betekent voor het behoud van de democratische rechtsstaat. Ben je gelieerd aan een onderwijsinstelling? Dan is dit een mooie kans om jouw studenten te laten kennismaken met digitaal archiveren. Iedereen die in dit onderwerp is geïnteresseerd, is van harte welkom. Schrijf je in voor een workshop op onze mooie historische locatie waar een digitale wereld zich opent!

WORKSHOP VOOR OVERHEIDSPARTNERS en kennisinstellingen

De tentoonstelling wordt uitgebreid met speciale workshops. De workshop duurt een uur en biedt verdieping bij het onderwerp. Een mooie inleiding om daarna de tentoonstelling te bekijken. De workshop is voor 10-15 personen. Is de groep groter of zijn er inhoudelijke vragen, neem dan contact op met onze programmamanager digitaal informatiebeheer Mirjam Bakker via mirjam.bakker@noord-hollandsarchief.nl. De workshop wordt gegeven in de Janskerk in Haarlem, Jansstraat 40, en is gratis toegankelijk.

Klik hier om je aan te melden voor een workshop!