Menu

De Watersnoodramp van 1916

Onze collega Mart van de Wiel belicht een belangrijk verhaal uit de geschiedenis van Noord-Holland: de watersnoodramp van 1916.

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 was er een stormvloed op de Zuiderzee. De dijken bij Uitdam, Katwoude en Durgerdam konden het water niet meer tegenhouden. Een groot gebied in Waterland, tussen Zaandam en Purmerend, raakte overspoeld. Mart laat ons op een kaart zien met daarop het overstroomde gebied. Ook krijgen we indrukwekkende prentbriefkaarten te zien, die de nasleep van de ramp in beeld brengen. Mart vertelt over de maatregelen die daarna getroffen werden, volgens het plan van ingenieur Cornelis Lely: de aanleg van de Wieringermeerpolder en de Afsluitdijk.

Kijk voor meer afbeeldingen in onze Beeldbank.

Wij hebben veel collecties en hierdoor ook veel verhalen in huis. Een van die collecties is de Provinciale Atlas Noord-Holland die wij beheren voor de provincie Noord-Holland. Hier lichten wij regelmatig een object uit deze prachtige collectie uit en vertellen meer over het verhaal erachter. Bekijk alle verhalen uit de Provinciale Atlas!