Menu

Persfotograaf Poppe de Boer overleden

In het kantoor van Poppe de Boer aan de Parklaan in Haarlem lag een schat van 2 miljoen persfoto’s: de omvangrijke collectie negatieven van Fotopersbureau De Boer (1945-2005). Alles was perfect ontsloten met handgeschreven boeken waarin chronologisch stond welke foto’s bij welke gelegenheid waren genomen. Onze toenmalig directeur en archivaris, Lieuwe Zoodsma, was zich bewust van het grote belang van deze unieke fotocollectie. Aan het eind van zijn werkzame leven dacht Poppe de Boer gelukkig aan ons als bewaarder van dit fotografisch geheugen van 60 jaar persfotografie.


Poppe de Boer, 1986.
Na een gigantisch project is deze prachtige collectie geheel gedigitaliseerd, met behulp van vele vrijwilligers voorzien van beschrijvingen en online gezet in een speciale beeldbank. En daar blijft het niet bij. Met inzet van de nieuwste technische ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie, maken we het voor ons publiek mogelijk om de collectie steeds beter en op andere manieren te doorzoeken. In rap tempo is de collectie uitgegroeid tot de meest geraadpleegde van al onze archieven en collecties. Voor ons is een collectie als deze van onschatbare waarde. Het geeft een aanvulling op alle geschreven overheidsarchieven, want beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden.

Poppe de Boer was ontzettend enthousiast over de nieuwe mogelijkheden en heeft in de afgelopen jaren enorm meegeleefd bij alle ontwikkelingen rond ‘zijn’ foto’s. Wat was hij trots op de tentoonstelling die wij in 2016 rond de collectie hebben samengesteld!

Poppe de Boer was dé fotograaf voor het Haarlems Dagblad en de IJmuider Courant en daarmee ook de verslaglegger in beeld gedurende meer dan 60 jaar van wat in Haarlem en Noord-Holland gebeurde. Zijn beelden verschenen ook vaak in de landelijke pers. Honderden beelden maakte hij van de Grand Prix in Zandvoort, foto’s van bekenden zoals de koninklijke familie, popsterren en politici, maar ook van bijvoorbeeld de bakker om de hoek en spelende kinderen op straat.

De beeldbank is via deze LINK te raadplegen en te doorzoeken. De foto’s kunnen gratis worden gedownload. Een prachtige nalatenschap aan alle inwoners van Noord-Holland!

Bekijk ook het FILMPJE over de favoriete foto van Poppe de Boer.