Menu

Uw zoekacties: Bedrijf Openbare Werken en het Gemeentelijk Grondbedrijf te Haarlem

1518 Bedrijf Openbare Werken en het Gemeentelijk Grondbedrijf te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de organisatie
1518 Bedrijf Openbare Werken en het Gemeentelijk Grondbedrijf te Haarlem
Inleiding
1.
Geschiedenis van de organisatie
Openbare Werken is een begrip in het Haarlemse. Het staat bekend als een bedrijf dat alles uitvoert in de gemeente voor haar burgers. Openbare Werken is één der oudste onderdelen van het Haarlemse stadsbestuur.
Volgens een oud register van openbare functies is de eerste Timmermeester aangesteld in 1428. De stadstimmerman en de timmerfabriek zorgde voor het onderhoud van de wallen en gebouwen in Haarlem (inv.nr. 29 Gemeentearchief Haarlem).
De heer P. Jongens heeft dit uitgebreid beschreven in een uitgave ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het bedrijf Openbare Werken in 1979 (zie inv.nr. 19).
Aan de dienst Openbare Werken werd in 1919 toegevoegd het Gemeentelijk Grondbedrijf. De dienst verkreeg in 1929 zijn bedrijfsvorm en wordt op dit moment aangeduid als "bedrijf Openbare Werken/ Gemeentelijk Grondbedrijf".
Openbare Werken valt onder het gemeentebestuur van Haarlem. Dat wil zeggen dat Openbare Werken voor zijn beleid- en taakuitvoering instemming dient te hebben van de portefeuilllehouder in het College van Burgemeester en Wethouders van Haarlem. Dit gebeurt voor het grootste gedeelte al door de goedkeuring van de begrotingen van zowel Openbare Werken als van het Gemeentelijk Grondbedrijf.
Het Gemeentelijk Grondbedrijf en Openbare Werken zijn zo met elkaar verweven dat deze twee diensten in één genoemd werden. De begrotingen en jaarrekeningen van de twee diensten zijn dan ook zo opgebouwd, dat de salariskosten van het Gemeentelijk Grondbedrijf opgenomen zijn in die van Openbare Werken. Door de huisvesting is er ook een verwevenheid ontstaan van deze diensten binnen de begrotingen. Voor het bedrijf zijn er twee directeuren geweest, een Algemeen Directeur voor de Overheadafdelingen, Stadsontwikkeling en Grondbedrijf en een Technisch Directeur voor de overige vakafdelingen.
Openbare Werken / Grondbedrijf heeft als kerntaken het aankopen, verkopen, verhuren van gronden en panden, onderhoud aan, bouw en verbouw van gemeentelijke gebouwen, het onderhouden en aanleggen van o.a. wegen, rioleringen, drainage, fiets- en voetpaden en bruggen. Kortom, alles betreffende werken van het openbaar nut en de verzorging van de huisvesting van de gemeentelijke instanties.
Openbare Werken bestaat uit de volgende afdelingen; Directie, Staf, Personeelszaken, Interne Zaken, Financiële Administratie Openbare Werken en Administratie Grondbedrijf, Kredietbewaking, Centraal Bedrijfs Bureau, Civiel, Verkeer, Stadsontwikkeling, Bouwkunde en Grondbedrijf.
In de jaren 1981-1985 is het bureau Planologisch Onderzoek en Statistiek onderdeel van Openbare Werken geweest. In 1986 is deze dienst ondergebracht bij Secretariaat en Kabinet van de gemeente-secretarie.
De afdeling Bouwkunde werd in 1956 met een aparte afdeling Monumentenzorg uitgebreid. Dit voor het beheer en het in standhouden van het cultureel erfgoed.
Binnen Openbare Werken heeft een aantal reorganisaties plaats gevonden om de structuur van het bedrijf zo aan te passen dat de samenwerking met de verschillende afdelingen en de andere diensten binnen de gemeente in harmonie te laten functioneren. Binnen de afdelingen van Openbare Werken zijn ook om deze reden organisatorische aanpassingen doorgevoerd.
2. Geschiedenis van het archief
3. Verantwoording
4. Gebruiksaanwijzing
5. Openbaarheid
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1953-1990
Omvang in meters:
9,75
Periode documenten:
(1952) 1953-1990 (1993)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 49.1 inv. nrs. 1-312. Toegang op de tekeningen-microkaarten zie band 49.1 bijlage 3: overzicht van tekeningen die behoren bij de percelen, waar diensten gevestigd zijn/waren. Een gedeelte van het archief is niet geïnventariseerd.
Gemeente:
Haarlem