Menu

Uw zoekacties: Diaconie van de Nederlands-Hervormde Gemeente te Haarlem

1340 Diaconie van de Nederlands-Hervormde Gemeente te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Armenzorg in het algemeen (ter oriëntatie)
2. De rol van de diaconie binnen de Haarlemse armenzorg
1340 Diaconie van de Nederlands-Hervormde Gemeente te Haarlem
Inleiding
2.
De rol van de diaconie binnen de Haarlemse armenzorg
Naast de diaconie van de Ned. Hervormde Gemeente waren er op het gebied van de armenzorg nog een aantal andere instellingen in Haarlem werkzaam. Het college van Heilige Geestmeesters, dat van kerkelijke oorsprong was, is rondom 1300 ontstaan. Dit college droeg zorg voor de bedeling van arme burgers. Sinds het einde van de 16e eeuw werd hun taak overgenomen door de door burgemeesters benoemde Regenten van den Schaele of Aalmoezeniers. De Katholieken konden sinds de reformatie alleen op beperkte schaal iets voor hun armen ondernemen. Zo was er het fonds van pastoor A.A. Bloemert. Hij droeg de executeurs van zijn testament in 1659 op om een huis te kopen van waaruit wekelijks brood aan de geloofsgenoten moest worden uitgedeeld. In de wandeling werd het huis "Het Broodkantoor" genoemd.
Aangezien de Katholieke armen geen eigen armbestuur hadden, maar wel een groot deel van het totaal aantal armen in Haarlem uitmaakten, betekende dit een enorme belasting voor de Aalmoezeniers. Deze laatsten slaagden er rond 1715 in, om het stadsbestuur ervan te overtuigen, dat de Katholieken voor hun eigen armen zorg moesten dragen, wat een verlichting van het werk van de Aalmoezeniers ten gevolge had. Het St. Jacobsgasthuis werd aan de Katholieken in bruikleen gegeven.
De Doopsgezinden bezaten naast verschillende hofjes in de 17e eeuw ook al een weeshuis. Dit weeshuis was in 1634 opgericht. Een armenhuis was pas in 1782 in het leven geroepen door de orthodoxe gemeente van Den Block, die in 1784 verenigd werd met de vrijzinnigen tot de Verenigde Doopsgezinde Gemeente. De Lutherse Gemeente richtte in 1739 een eigen weeshuis op, dat later ook bestemd werd voor opname van bejaarden. De Lutheranen waren, net als de Waalse Gemeente en de Remonstranten, in het bezit van een hofje. Vergeleken met de hierboven even aangehaalde instellingen nam de Hervormde diaconie toch wel de meest vooraanstaande plaats in, samen met de Aalmoezeniers. Dit is niet verwonderlijk, als men beziet, dat het grootste deel van de burgers tot de Ned. Hervormde Kerk behoorde.
3. Het college van diakenen of de bestuursinrichting van de diaconie
4. Geschiedenis van de bedeling van de huiszittende armen
5. Van diaconiehuis tot Janskliniek
6. Overzicht van de bestuursinrichting van het diaconiehuis
7. De geschiedenis van de Haarlemse Kinderkerk
8. De geschiedenis van de armenfabriek
9. Literatuurlijst
10. Verantwoording van de inventarisatie
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1636-2004
Omvang in meters:
24,45
Periode documenten:
1636-2004
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-1008. Inv.nr. 43 ontbreekt. In de Atlas van het Noord-Hollands Archief zijn geplaatst: inv.nrs. 295, 726 (alleen de foto's), 733-734 (=NL-HlmNHA_1340_54999011), 828, 830. Inv.nr. 937 is pas openbaar vanaf 2041.
Gemeente:
Haarlem