Menu

Uw zoekacties: Haarlemmeroliefabriek Gebroeders Waaning-Tilly te Haarlem

3050 Haarlemmeroliefabriek Gebroeders Waaning-Tilly te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van Haarlemmerolie en producent Gebr. Waaning-Tilly
2. Geschiedenis van het archief
3050 Haarlemmeroliefabriek Gebroeders Waaning-Tilly te Haarlem
Inleiding
2.
Geschiedenis van het archief
In 1991 is het Bedrijfsarchief van de Haarlemmeroliefabriek Gebr. Waaning-Tilly door bemiddeling van H.H. Paap, assistent-notaris van het notariskantoor Krants aan het Gemeentearchief overgedragen. Drs. H. Spijkerman werd als freelance archivaris door het Gemeentearchief aangetrokken om het archief na selectie van voor vernietiging in aanmerking komende stukken te inventariseren. De inventarisatiewerkzaamheden werden met deze publicatie afgesloten en opgenomen in een te vormen inventarisreeks van het Gemeentearchief.
Voor de overdracht van de archiefbescheiden naar het Gemeentearchief werden zij in de fabriek aan de Doelstraat bewaard. Dit geschiedde overigens onder slechte condities. Stukken lagen her en der verspreid door het gebouw.
Het oudste stuk dat in het archief werd aangetroffen is een extract proces-verbaal van toewijzing betreffende het pand aan de Lange Lakenstraat / hoek Doelstraat in Haarlem daterend uit 1866. Het feitelijke bedrijfsarchief vangt circa 1895 aan, met een debiteurenregister van binnenlandse afnemers.
De belangrijkste vorm van "oude orde" die tijdens de inventarisatie in het archief werd aangetroffen, bestond uit verschillende series, zoals correspondentie met buitenlandse afnemers en voorts factuur- en verkoopregisters. Naast de series bevonden zich in het archief nogal wat reclame en documentatiemateriaal.
Het archief was ten tijde van de overdracht helaas niet geheel compleet. Merkwaardig is dat over de beginperiode met uitzondering van de financiële administratie geen stukken bewaard zijn gebleven, evenals over de na-oorlogse periode. Ook de neerslag van personeelsaangelegenheden ontbreekt nagenoeg geheel.
Het aanwezige fotomateriaal (voornamelijk familieportretten) zijn aan de Atlas van het Gemeentearchief overgedragen. Voorts heeft fotograaf F. van der Wijden foto's van het interieur van het bedrijfscomplex aan de Doelstraat gemaakt, die eveneens op de Atlas ter inzage liggen.
Gezien de vele buitenlandse contacten van het bedrijf is de papieren neerslag van de exportactiviteiten grotendeels in vreemde talen opgesteld. Enige kennis van de Duitse taal, en in mindere mate van de Franse en Engelse taal is bij een goede raadpleging van het archief onontbeerlijk.
3. Verantwoording van de inventarisatie
4. Boekhouding
5. Aanwijzingen voor de gebruiker
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1895-1982
Omvang in meters:
8,90
Periode documenten:
1895-1982
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-320, 322-325. Inv. nr. 316 is vanwege materiële staat niet raadpleegbaar. Een gedeelte van het archief is niet geïnventariseerd.
Gemeente:
Haarlem