Menu

Uw zoekacties: Gemeentebestuur van Heemstede (Gemeente Heemstede)

3872 Gemeentebestuur van Heemstede (Gemeente Heemstede)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Historisch overzicht
2. Lotgevallen van de archiefbescheiden
3. Verantwoording van de inventarisatie
3872 Gemeentebestuur van Heemstede (Gemeente Heemstede)
Inleiding
3.
Verantwoording van de inventarisatie
In het kader van de cursus Voortgezette Vorming Archiefbeheer moest er worden gekozen voor een archief niet ouder dan vijftig jaar. Dat bleek problematisch te worden omdat op het ogenblik van beginnen het archief van de gemeente Heemstede over de periode 1930-1990 reeds werd geïnventariseerd. Om deze reden werd er gekozen voor een tienjarenblok uit het secretarie-archief dat de jaren 1906-1929 beslaat. Gekozen werd de periode 1920-1929. Allereerst moest dit blok worden gelicht uit het geheel. Zodoende was nog niet bekend om hoeveel strekkende meters het zou gaan. Dat bleken er uiteindelijk een kleine dertig te zijn. Zoals hierboven gemeld, was het archief gedeeltelijk volgens een trefwoordensysteem geordend. Dit was echter niet consequent toegepast. Ook waren stukken over één zaak moeilijk terug te vinden. Een ander gedeelte was zaaksgewijs geordend volgens de code VNG. In overleg met mijn mentor is daarom besloten het hele archief zaaksgewijs te herordenen volgens de code VNG. In de praktijk leverde dit besluit weinig problemen op. Uitgesloten van het inventarisatieproject zijn bouwvergunningen, hinderwetvergunningen en bestemmingsplannen.
Deze bescheiden staan om praktische redenen apart. Enkele van deze archiefbestanden bevinden zich zelfs in een andere behuizing. Hoewel het archieven zijn die stukken bevatten uit de periode 1920-1929 worden zij nog immer aangevuld met recente bescheiden en worden om deze reden niet uit elkaar gehaald. Het is de bedoeling dat genoemde series bij een volgende inventarisatie worden betrokken. De stukken omschreven bij de inventarisnummers 44-80 maken onderdeel uit van het secretarie-archief en worden daarin bewaard omdat de archieven van de gemeentelijke diensten en bedrijven uit deze periode verloren zijn gegaan. Omwille van het genealogisch onderzoek is er voor gekozen om enkele pakken archiefbescheiden te bewaren hoewel deze na selectie vernietigd hadden mogen worden. Het gaat hier om staten met betrekking tot (los) personeel en dienstplichtigen (zie inventarisnummers 88, 89 en 488).
Er waren geen sporen van beschadiging. De stukken waren gehecht in dossiermappen welke niet waren "ontspijkerd". Er werden geen voorwerpen aangetroffen met een museale waarde. Het te bewerken archief bevond zich in een archiefbewaarplaats die niet onder het beheer staat van een archivaris in de zin van de Archiefwet 1962. Om deze reden werd Gedeputeerde Staten op de hoogte gebracht van het voornemen tot inventarisatie. Dit geschiedde onder toezicht van de Provinciale Archiefinspectie. Na vernietiging bedraagt het beschreven archief nog 6 meter. De vernietiging geschiedde op grond van de "Handleiding vernietiging archiefbescheiden (inter-) gemeentelijke organen" van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de "Leidraad voor de selectie op vernietiging van archiefbescheiden van gemeentelijke organen" door de Kring van Archivarissen Noord-Brabant (BASC). Het archief van de gemeente Heemstede is tijdens de inventarisatie verpakt in zuurvrije omslagen en dozen. De materiële staat van de stukken is goed. Het archief bevindt zich in de archiefbewaarplaats van de gemeente Heemstede, Raadhuisplein 1 te Heemstede.
Voor het realiseren van deze inventaris ben ik speciale dank verschuldigd aan: Mevr. drs. M.L. Loef, Provinciale Archiefinspecteur die als mentor mij heeft begeleid bij de inventarisatie van dit archief, Dhr. R.H.A. van Bruggen, archiefmedewerker gemeente Heemstede en het College van B en W dat mij de gelegenheid bood om dit project aan te pakken.
4. Aanwijzingen voor de onderzoeker
5. Geraadpleegde literatuur
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1920-1929
Omvang in meters:
6,70
Periode documenten:
(1915) 1920-1929 (1936)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-491. Lijst van functionarissen van de gemeente Heemstede, 1920-1929, in de inventaris. Een gedeelte van het archief is niet geïnventariseerd. Kadastraal register, secties A, B en C, verwijzend van de perceelsnummers naar de kadastrale plans en naar de artikelen van de betreffende kadastrale leggers, 1901-1974, is geplaatst in de Atlas van het Noord-Hollands Archief. Ook kaartfragmenten van een kadastrale kaart van de gemeente Heemstede met ingetekend de huisnummers per perceel of per woonblok en de genummerde brandkranen, z.j., zijn geplaatst in de Atlas van het Noord-Hollands Archief.
Gemeente:
Heemstede