Menu

Uw zoekacties: Haarlemse Handelsschool Vereniging (HHV) te Haarlem

1612 Haarlemse Handelsschool Vereniging (HHV) te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.1. De school
1.2. Het schoolgebouw
1.3. De Hogere Handelsschool Vereniging
1.3.1. Geschiedenis
1612 Haarlemse Handelsschool Vereniging (HHV) te Haarlem
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.3. De Hogere Handelsschool Vereniging
1.3.1.
Geschiedenis
Het was in 1911, het tweede jaar van het bestaan van de Hogere Handelsschool, dat op een middag in mei de heer H. Smits, leraar in het boekhouden en handelsrekenen, in de eerste handelsklasse voorstelde een vereniging op te richten in navolging van de sedert 1881 te Amsterdam bestaande handelsschoolvereniging 'Hou en Trouw'. Dit voorstel vond grote bijval onder de leerlingen en al spoedig kwam men overeen op zo kort mogelijke termijn een handelsschoolvereniging op te richten. Diezelfde maand vond onder leiding van de heer B. ten Have, leraar lichamelijke opvoeding de oprichtingsvergadering plaats en werd een voorlopig bestuur gekozen. Naast deze genoemde leraren, bleek ook de eerste directeur van de school, dr. A. Borgman, een groot voorstander en bevorderaar van de vereniging te zijn.
Aanvankelijk was de Handelsschoolvereniging, kortweg HHV, een leerlingenvereniging, opgericht door en voor leerlingen. De statuten maakten het evenwel mogelijk dat oud-leerlingen lid konden blijven. Het doel van de vereniging, zoals dat de leden in het begin voor ogen stond, is in de statuten nimmer goed verwoord. Maar het clublied, met tekst van 'Béka' *  en op muziek van G. van der Maesen *  , omschrijft de idealen van de HHV op duidelijke wijze:
De HHV is onze naam,
De Handel is ons streven;
De Handelsschool bracht ons te saâm,
Gaf ons 't vereenigingsleven.
Ons hoofddoel is steeds 'Steunt elkaar',
Ook na de studiejaren;
Opdat we, zijn we eenmaal klaar,
De vriendschapsband bewaren.
Wij doen ook aan Muziek, Tooneel,
Een ieder naar zijn krachten;
Een cluborgaan geeft ook zijn deel,
Tot 't wiss'len van gedachten.
Zoo stichten wij een wereldbond,
van oude studievrinden,
Opdat wij ook op vreemden grond
Elkaar steeds wedervinden.
Dat het samengaan in één vereniging van leerlingen en oud-leerlingen geen lang leven beschoren zou zijn, werd reeds voorzien door de directeur van de school dr. Borgman. Op den duur ontstonden er twee afdelingen, die der leerlingen en die der oud-leerlingen, aanvankelijk nog ressorterende onder één bestuur. Maar deze oplossing hield geen stand. De alsmaar groter wordende generatiekloof zorgde steeds weer voor nieuwe conflicten.
Halverwege de twintiger jaren voltrok zich het onvermijdelijke schisma. In het jaarboekje van 1924 werd gemeld, dat schrikbarend veel oud-leerlingen bedankten voor het lidmaatschap. De instelling door het bestuur van een nieuw soort van lidmaatschap, het zgn. reünistenschap bleek niet de juiste remedie voor de achteruitgang te zijn. Ontbinding van de vereniging werd niet overwogen, maar wel brak een periode van totale inactiviteit aan, die tot 1934 zou voortduren. Voor de leerlingenafdeling was dit voldoende aanleiding om met de HHV te breken. Op 1 oktober 1925 werd een nieuwe schoolvereniging opgericht met de naam 'Die Raeckse'.
Bij de voorbereiding van de viering van het 25-jarig bestaan van de school in 1934 werden veel oud-leerlingen betrokken. Het succes van deze viering gaf deze oud-leerlingen de aanleiding om de HHV nieuw leven in te blazen. Op 22 december 1934 vond een grote heroprichtingsvergadering plaats van de HHV als vereniging van oud-leerlingen. Er bestonden goede banden tussen 'Die Raeckse' en de HHV en ook tussen de oud-leerlingenvereniging en de school. Niet zo verwonderlijk als men bedenkt, dat de oud-leerlingenvereniging slechts van haar voortbestaan verzekerd was, als er elk jaar na het eindexamen een nieuwe jaarschakel kon worden gesmeed aan de keten van oud-leerlingen. Het was daarom zaak degenen die na het examen de school verlieten te interesseren voor het doel en streven van de HHV. Als één van de middelen hiertoe werden de geslaagden onthaald op het eindexamenfeest, een gebeurtenis die volgens traditie plaatsvond op het Landgoed Groenendaal en waarvan de kosten door de HHV werden gedragen.
Tussen 1941 en 1945 werd niets ondernomen, omdat het bestuur wegens de Duitse bezetting alle activiteiten van de HHV had opgeschort. In 1945 hervatte de vereniging haar werkzaamheden op de oude voet. Hoogtepunten in de na-oorlogse periode waren de viering van het 75-jarig bestaan in 1986 en van het 85-jarig bestaan in 1996. Na de opheffing van de Hogere Handelsschool, later HBS-A, in 1958 werd het lidmaatschap van de HHV opengesteld voor diegenen die het eindexamen HBS-A aan het Lourens Costerlyceum hadden behaald. De ledenlijsten van de HHV *  wijzen uit dat zich slechts enkele na 1957 geslaagden als lid hebben aangemeld. De HBS-A opleiding werd als gevolg van de invoering van de Mammoetwet na 1968 opgeheven. Dit betekent dat aan de ledenaanwas van de HHV uiteindelijk een einde zal komen en de vereniging niet tot in de eeuwigheid zal voortbestaan. Maar voorlopig is zij nog steeds actief.
1.3.2. Activiteiten
1.3.3. Het HHV-blad
1.3.4. Nevenactiviteiten
2. Geschiedenis van het archief en verantwoording van de inventarisatie
3. Bijlage: Lijst van bestuursleden der HHV1911-1989:
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1912-1990
Omvang in meters:
2,00
Periode documenten:
1912-1990 (1996)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 16.6 inv. nrs. 1-147. Lijst van bestuursleden, 1911-1989 in band 16.6. Een gedeelte van het archief is niet geïnventariseerd.
Gemeente:
Haarlem