Menu

Uw zoekacties: familie De Goede, Collectie van de

197 familie De Goede, Collectie van de

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Betreffende de familie De Goede en aanverwanten
2. Betreffende de vereeniging de West-Frieze-Styk
197 familie De Goede, Collectie van de
Inleiding
2.
Betreffende de vereeniging de West-Frieze-Styk
In 1932 werd te Enkhuizen deze vereniging opgericht. Eén van de oprichters was Arian de Goede, die ook voorzitter werd. Doel van de "styk" (een oud West-Fries woord voor vereniging) was in het algemeen bescherming van de West-Friese cultuur, folklore en taal, het (doen) bestuderen van de geschiedenis van West-Friesland en het leggen van contacten tussen geïnteresseerden. Onder invloed van De Goede werd het grondgebied van West-Friesland nogal ruim genomen, in feite heel Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Behalve het uitgeven van een tijdschrift, aanvankelijk "Fertelsels fan de Styk Spain" en later "De Westfries" geheten, werd ook gedurende een aantal jaren een "Westfriesch Jaarboek" uitgegeven. Zowel in het tijdschrift als in het jaarboek werden de obligate artikelen over historische, folkloristische en taalkundige onderwerpen gepubliceerd. Daarnaast werden in diverse kranten propagandarubrieken geredigeerd en ook verschillende boeken uitgegeven, o.a. een grammatica van het West-Fries.
Teneinde voldoende mensen te bereiken werden in verschillende plaatsen afdelingen opgericht, tot in Indonesië toe. Bij het doornemen van de archivalia blijkt dat De Goede vaak betrokken was bij zowel de oprichting van deze afdelingen als ook bij de plaatselijke bijeenkomsten, deels als spreker en deels als voorzitter. Zijn werkkracht en enthousiasme zorgden voor een groot deel voor het voortbestaan van de Styk.
Dat de Styk uiteindelijk in de jaren vijftig een zachte en roemloze dood stierf, was wellicht gedeeltelijk aan dat bouwen op één persoon te danken. Daarnaast was waarschijnlijk het gebied waarop gewerkt werd, zowel geografisch als inhoudelijk, te groot. Voor mensen uit Beverwijk of Purmerend leefde het begrip West-Friesland wellicht niet zo sterk als voor inwoners van Hoorn, terwijl inwoners van wat nu West-Friesland is ook een alternatieve vereniging hadden (en hebben) om zich bij aan te sluiten, het Historisch Genootschap Oud West-Friesland. dat sedert 1927 eveneens een jaarboek uitgeeft. Dit genootschap heeft het uiteindelijk van de Styk gewonnen. Bovendien waren de onderwerpen die door de Styk werden behandeld niet in alle gevallen publiekstrekkers en vaak te zwaar, zodat ze lang niet iedereen konden aanspreken, althans niet genoeg om van de Styk die brede beweging te maken die het opzet moest zijn.
3. Betreffende de uitgevers-maatschappij "Fas Frisiae" c.v
4. Betreffende het maegskip "De Goede"
5. Betreffende de Stichting voor Oergodsdienstgeschiedenis
6. Lotgevallen en inventarisatie van het archief
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1699-1957
Omvang in meters:
8,90
Periode documenten:
1699-1957 (1977)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-651. Inv.nr. 614 is vanwege materiële staat niet raadpleegbaar. De collectie bevat naast het archief van de Familie De Goede (onder ander van rechtshistoricus en mediaevist prof. mr. dr. Arian de Goede (1915-1957)), ook een aantal (fragment-)archieven van verschillende Noord-Hollandse instellingen.