Menu

Uw zoekacties: familie De Goede, Collectie van de

197 familie De Goede, Collectie van de

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Betreffende de familie De Goede en aanverwanten
2. Betreffende de vereeniging de West-Frieze-Styk
3. Betreffende de uitgevers-maatschappij "Fas Frisiae" c.v
4. Betreffende het maegskip "De Goede"
5. Betreffende de Stichting voor Oergodsdienstgeschiedenis
6. Lotgevallen en inventarisatie van het archief
197 familie De Goede, Collectie van de
Inleiding
6.
Lotgevallen en inventarisatie van het archief
Na de dood prof.mr.dr. Arian de Goede in 1957 werden zijn verschillende collecties door zijn weduwe afgestoten. Zijn omvangrijke bibliotheek werd gedeeltelijk verkocht, een collectie schilderijen werd in bruikleen gegeven aan het West-Fries museum te Hoorn. De archivalia werden verdeeld over twee instellingen, een klein deel, betrekking hebbend op de (West-)Friese taal, uiteindelijk naar de Fryske Akademy te Leeuwarden, de rest naar het Noord-Holland Archief te Haarlem. Nadat het archief globaal doorgenomen was, werd het beschouwd als een archief van G.J. de Goede en prof.mr.dr. A. de Goede, waarin zich vele stukken bevonden met betrekking tot de geschiedenis van Noord-Holland. Tijdens de inventarisatie bleek al heel snel dat het archief meer bevatte. Behalve het familiearchief De Goede bleken in deze collectie ook een aantal (fragment-)archieven te berusten van verschillende Noord-Hollandse instellingen. Deze archieven waren in het bezit van de familie De Goede gekomen of G.J. de Goede of zijn zoon prof. De Goede betrokken waren bij het bestuur van de betreffende instelling. Deze archieven werden gedeeltelijk beschreven in deze inventaris en gedeeltelijk overgedragen aan andere archieven in Noord-Holland (zie bijlage). In het archief werd nauwelijks meer oude ordening aangetroffen. Weliswaar waren er sporen van een ordening uit de tijd van G.J. de Goede en uit de tijd van zijn zoon Arian, maar geen van beide besloeg de gehele collectie en soms waren zij tegengesteld aan elkaar.
De collectie bestond grotendeels uit losse stukken die zoveel mogelijk op onderwerp werden geordend. In incidentele gevallen is hiervan afgeweken: de correspondentie van zowel G.J. de Goede als die van zijn zoon Arian was bij elkaar gevoegd en in de meeste gevallen chronologisch geordend. Dit werd onveranderd gehandhaafd.
Nadat de inventaris van de Collectie De Goede in druk was verschenen is door diverse leden van de familie nog materiaal overgedragen. Deze stukken zijn na beschrijving en nummering op de desbetreffende plaatsen in de inventaris ingevoegd. Het betreft de inv.nrs. 630-651. De inv.nrs. 630-632 werden overgedragen door mevr. N.M. de Goede-Lodder, de inv.nrs. 633-650 door Julius de Goede (C.G.J. de Goede), en inv.nr. 651 door mevr. A. Langedijk-de Goede.
Bij bronvermelding dient de vindplaats van het betreffende archiefstuk als volgt te worden omschreven: "Noord-Hollands Archief (verkort: NHA), collectie De Goede, inv.nr.....".
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1699-1957
Omvang in meters:
8,90
Periode documenten:
1699-1957 (1977)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-651. Inv.nr. 614 is vanwege materiële staat niet raadpleegbaar. De collectie bevat naast het archief van de Familie De Goede (onder ander van rechtshistoricus en mediaevist prof. mr. dr. Arian de Goede (1915-1957)), ook een aantal (fragment-)archieven van verschillende Noord-Hollandse instellingen.