Menu

Uw zoekacties: Lorentz, prof. dr. H.A., te Haarlem

364 Lorentz, prof. dr. H.A., te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Leven
2. Werk
3. Archief
364 Lorentz, prof. dr. H.A., te Haarlem
Inleiding
3.
Archief
In 1929, het jaar na Lorentz' overlijden, werden grote delen van zijn archief, voorzover het zijn wetenschappelijke en openbare werkzaamheden betrof, door de erven aan het Rijk afgestaan om in het Algemeen Rijksarchief te berusten. Datzelfde jaar nog maakte de toenmalige Algemene Rijksarchivaris mr R. Fruin een plaatsingslijst op, die 27 nummers vermeldde en gepubliceerd werd in de Verslagen omtrent 's Rijks Oude Archieven 1929. De omvang van dit bestand bedraagt 2,6 meter planklengte. De blijvende internationale belangstelling en de voorbereiding van een brievenuitgave van Lorentz' correspondentie door de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem maakten een nadere inventarisatie wenselijk, waarbij ook de soms fragmentarische wetenschappelijke aantekeningen meer naar voren dienden te komen.
In 1978 zegde mevrouw M.E. Lorentz-van Vollenhoven te Ommen schriftelijk toe, een nog resterend deel van haar schoonvaders archief aan het Algemeen Rijksarchief te zullen schenken, nadat de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem met het gebruik ervan voor haar brieven- uitgave gereed zou zijn. Dit deel van de collectie beslaat 1,75 meter planklengte.
Deze stukken, die derhalve pas over enkele jaren met het in 1929 overgedragen deel van het archief verenigd zullen worden, konden, dankzij de vriendelijke medewerking van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, nu al beschreven worden; zij zijn in deze inventaris op de hun toekomende plaats ingevoegd. Bij de ordening van het archief is de aangetroffen, soms willekeurige scheiding van de losse stukken in dossiers en correspondenties met afzonderlijke personen onaangetast gelaten; om enigszins de aanklevende bezwaren te ondervangen en de plaatsgevonden verstrooiing van dossiers in de correspondentie op te heffen, zijn verwijzingen aangebracht en is met een codering bij vele correspondenten globaal aangegeven, welke onderwerpen de brieven betreffen.
Bij de indeling van de natuurwetenschappelijke aantekeningen is in sommige gevallen van de gebruikelijke indeling afgeweken: zo zijn de stukken betreffende de optische eigenschappen van kristallen, die normaal onder vaste stof fysica gerangschikt worden, voor het gemak ondergebracht bij "optica".
De stukken betreffende de problematiek van de rustende of bewegende ether zijn eveneens onder "optica" geklasseerd.
Voor de beschrijving van de inventarisnummers 294, 310, 426, 460, 474, 481, 482, 566, 598 en 620 gaf de heer H. de Boer, student in de natuurkunde te Leiden, verhelderende aanwijzingen.
De inventarisatie van dit belangrijke archief, die wat betreft de briefwisseling al was voorbereid door mijn collega's de heer M.G.H.A. de Graaff en mevrouw A.M. Jolles-van Loo, werd in juli 1978 voltooid. De afrondende werkzaamheden werden in 1980 verricht door de heer R.L. Eggermont. Bijzonder dankbaar ben ik mevrouw A.M.E.H. Leuring en mevrouw N.C.G. Isebia die zich door de stof en ether moesten typen.
J.M. Muller.
4. Summary
5. Literatuur
6. Correspondentie
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1866-1930
Omvang in meters:
6,05
Periode documenten:
1866-1930
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-754. Inv.nr. 733 ontbreekt. Het archief is alleen digitaal te raadplegen in de studiezaal. Prof. dr. H.A. Lorentz (1853-1928) was natuurkundige en Nobelprijswinnaar (1902).
Gemeente:
Haarlem