Menu

Uw zoekacties: Symfonie-Orkest Haerlem te Haarlem

1018 Symfonie-Orkest Haerlem te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het Symphonie-orkest Haerlem is opgericht op 2 juni 1938. Volgens de in 1951 vastgestelde statuten is de doelstelling van de vereniging de beoefening van muziek in orkestverband. Zij tracht dit doel te bereiken door het regelmatig houden van bijeenkomsten tot het musiceren onder deskundige leiding en door het geven van concerten. De statuten zijn gewijzigd in 1979. De naam van de vereniging werd Symfonie-Orkest “Haerlem”. Volgens deze statutenwijziging stelt de vereniging zich de beoefening van de instrumentale muziek door amateurs in orkestverband ten doel. De vereniging tracht dit te bereiken door het houden van repetities en het geven van en meewerken aan concerten en uitvoeringen.
Het orkest geeft twee keer per jaar een concert. Daarnaast verzorgt het regelmatig extra optredens. Jubilea zijn gevierd door het geven van concerten met gerenommeerde solisten in het Concertgebouw van Haarlem. De inhoudelijke veranderingen in de loop van de tijd omvatten o.a. het verleggen van de grenzen bij de programmakeuze en studieweekenden. Om het ‘wij-gevoel’ van het orkest te versterken, worden vanaf 2005 orkestreizen georganiseerd. De eerste reis in 2005 ging naar Berlijn, de tweede in 2008 naar Angers en de derde in 2011 naar Praag.
Over de jaren 1938 tot 1948 zijn helaas geen archiefbescheiden bewaard gebleven. Vermoedelijk zijn deze teloorgegaan bij de deportatie van de Joodse orkestleden in de oorlog. Het archief werd bewaard in De Egelantier en is ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum gedeeltelijk onderzocht, voor zover nodig herordend, aangevuld en van een voorlopige plaatsingslijst voorzien. Na de overbrenging van het archief naar het Noord-Hollands Archief is deze plaatsingslijst omgewerkt naar een inventaris.
Literatuur: Kruyswijk, Hittjo (2014), ‘Een heel behoorlijk orkest’: 75 jaar Symfonie Orkest ‘Haerlem’, inv.nr. 44.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1948-2014
Omvang in meters:
0,90
Periode documenten:
1948-2014
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-48. Voor een uitgebreide geschiedenis van het orkest zie: Hittjo Kruyswijk, 'Een heel behoorlijk orkest': 75 jaar Symfonie Orkest 'Haerlem', 1938-2013, Haarlem 2014. In deze publicatie is een overzicht van bestuursleden (voorzitters, secretarissen en penningmeesters), 1948-2012, opgenomen. De publicatie is ook in pdf-formaat te raadplegen op de website www.symfonieorkesthaerlem.nl.
Gemeente:
Haarlem