Menu

Uw zoekacties: Beeldcollectie van de Kennemer Atlas te Haarlem

1099 Beeldcollectie van de Kennemer Atlas te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Bijzondere codes
1099 Beeldcollectie van de Kennemer Atlas te Haarlem
Bijzondere codes
2 Kaart van Haarlem en Heemstede tot de Kennemerbeek, door Symon Meeusz.van Edam. - 1539 september.
1 kaart op papier : pen in zwart en penseel in kleuren ; 90 x 43½ cm. De kaart heeft geen titel, vermeldt noch de maker noch het jaar van ontstaan. Deze informatie is ontleend aan secundaire bronnen, zoals het procesdossier waartoe de kaart behoort en de thesauriersrekeningen van Haarlem van 1539, fol.47 verso en 69 recto. - De originele kaart bevindt zich in het archief van de Grote Raad van Mechelen, dat wordt bewaard in het Algemeen Rijksarchief te Brussel in de serie: Beroepen uit Holland en Eerste Aanleg. Hierin onder nr.2749 het dossier der stukken, ingediend in een geschil tussen schout en schepenen van Heemstede, alsmede taveernehouders aldaar enerzijds en de magistraat van Haarlem, alsmede de Procureur-Generaal anderzijds over het verbod op het accijnsvrij bier en wijn tappen binnen een afstand van 500 Kennemer roeden rond Haarlem, gerekend vanaf de "vrijheid" van de stad. - Afgebeeld is het gebied tussen Haarlem (links) en de Kennemerbeek (rechts), die de grens vormt tussen Kennemerland en Rijnland. Boven zien we de Haarlemmermeer en onder de duinen. De twee verticale strepen geven het gebied aan waar het verboden was te tappen zonder hiervoor accijns aan Haarlem te betalen. - Oriëntatie: noorden links. - Op de kaart diverse teksten met betrekking tot het proces. - Literatuur: De kaart van de ban van Heemstede door Symon Meeusz.van Edam (1539) / door A.H.Huussen jr. ; J.M.I.Koster-van Dijk. - in: Jaarboek Haerlem 1973, blz.250-280. - De kaart is in kleur gepubliceerd in: Historische atlas van Haarlem : 1000 jaar Spaarnestad / door Ben Speet. - Amsterdam : Uitgeverij Sun, 2006. - blz.12. - Het inventarisnummer van de kaart is: ARA Brussel GRM EA 2749 sub O1-2., 1539-00-00 i

Kenmerken

Datering:
1545-1996
Periode documenten:
1545-ca. 1996
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
De beeldcollectie bevat foto's, prenten, tekeningen, kaarten, prentbriefkaarten en is te raadplegen op de de Beeldbank Noord-Hollands Archief onder Collecties (in de Beeldbank) en dan >Kennemerland.
Gemeente:
Haarlem