Menu

Uw zoekacties: Diaconie van de Nederlands-Hervormde Gemeente te Haarlem

1340 Diaconie van de Nederlands-Hervormde Gemeente te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Armenzorg in het algemeen (ter oriëntatie)
2. De rol van de diaconie binnen de Haarlemse armenzorg
3. Het college van diakenen of de bestuursinrichting van de diaconie
4. Geschiedenis van de bedeling van de huiszittende armen
5. Van diaconiehuis tot Janskliniek
6. Overzicht van de bestuursinrichting van het diaconiehuis
7. De geschiedenis van de Haarlemse Kinderkerk
8. De geschiedenis van de armenfabriek
9. Literatuurlijst
10. Verantwoording van de inventarisatie
Inventaris
12. Gedeponeerd archief van de Christelijke Vereniging tot Kraamhulp te Haarlem
12.1. Inleiding
1340 Diaconie van de Nederlands-Hervormde Gemeente te Haarlem
Inventaris
12. Gedeponeerd archief van de Christelijke Vereniging tot Kraamhulp te Haarlem
12.1.
Inleiding
De Christelijke Vereniging tot Kraamphulp is opgericht op 15 januari 1924 door de Nederlandse Christelijke Vrouwenbond, afdeling Haarlem en omstreken.
Het doel van de vereniging was het geven van kraamverzorging en huishoudelijke hulp aan onvermogende kraamvrouwen in Haarlem. Voor iedere kraamverzorging werd een gedeelte door het gezin en een gedeelte door de vereniging betaald. Dit doel werd bereikt door het bijeenbrengen en het doelmatig besteden van geld en het uitzenden van kraamverzorgsters, die ook bereid waren om huishoudelijke hulp te verlenen. De vereniging bestond uit leden en begunstigers. Het bestuur telde minstens vijf leden, uit en door leden gekozen.
In 1929 startte de vereniging met een bakeropleiding, daar er in Haarlem een tekort was aan gediplomeerde bakers. Wel waren er genoeg kraamverzorgsters, maar die waren te duur voor de vereniging. In 1939 is de vereniging, door reorganisatie, de bakeropleiding opnieuw ter hand gaan nemen. Deze opleiding stond onder toezicht van de Commissie voor Kinderhygiëne in Noord-Holland. Ook werd in 1939 aan de vereniging een bemiddelingsbureau verbonden voor kraamverzorging en ziekenverpleging. Zowel degenen, die hulp zochten als degenen, die hulp verleenden konden bij dit bureau aankloppen.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het werk van de vereniging wel enigszins bemoeilijkt, maar kon toch gewoon doorgaan. De Christelijke Vereniging tot Kraamhulp als zodanig heeft tot 1946 bestaan. In een reglement op de diakonieadministratie uit 1947 komt een commissie voor kraamverzorging en verloskundige kliniek "Florakliniek" voor, die naar alle waarschijnlijkheid uit de vereniging is voortgekomen en later is gefuseerd, wat leidde tot ons tegenwoordige (1983) Kraamcentrum.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1636-2004
Omvang in meters:
24,45
Periode documenten:
1636-2004
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-1008. Inv.nr. 43 ontbreekt. In de Atlas van het Noord-Hollands Archief zijn geplaatst: inv.nrs. 295, 726 (alleen de foto's), 733-734 (=NL-HlmNHA_1340_54999011), 828, 830. Inv.nr. 937 is pas openbaar vanaf 2041.
Gemeente:
Haarlem