Menu

Uw zoekacties: R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem

2106 R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Statie S. Bavo
1.1. Inleiding
2106 R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem
1. Statie S. Bavo
1.1.
Inleiding
Deze statie, gelegen in de Agterstraat - nu Anthoniestraat no. 51 - tegenover de drie klaveren, was via een nauw steegje te bereiken. Omtrent het stichtingsjaar en de namen der eerste pastoors, tasten we, bij gebrek aan gegevens volkomen in het duister. Ook het oudste doop- en trouwboek, in 1660 aangelegd, geeft geen enkele aanwijzing. In zijn rapport aan de minister van binnenlandse zaken van 20 sept. 1807, schrijft aartspriester Ten Hulscher: "In de Agterstraat staat een bekrompen en vogtig kerkgebouw met des priesters woning van het zelfde allooi daar annex". *  Bij de algemene taxatie der Haarlemse kerkgebouwen in 1798, werd het dan ook met algemene stemmen als totaal waardeloos gekwalificeerd. Rond 1800 telde de statie 700 zielen, onder wie 480 communicanten. Wegens de slechte toestand van het gebouw besloot aartspriester Cramer, 9 juni 1816, de statie op te heffen, de datum waarop pastoor E.P. van der Hoeven naar Maassluis was vertrokken. De kerkgangers verzetten zich met alle kracht. Zij beweerden, dat de kerk met haar inventaris eigendom van de leden der gemeente was en bedreigden de aartspriester met een gerechtelijke aanklacht, als hij het zou wagen de kerk te verkopen en haar goederen onder de pastoors van de stad te verdelen. Zelfs lieten zij deurwaarder Jan Willem Greeff bij exploit van 1 oktober 1816 de sleutels der kerk opvorderen, welke aan de regenten van het S. Jacobs Godshuis in bewaring waren gegeven. *  Deze actie deed de aartspriester besluiten de opheffing voorlopig te schorsen en hij benoemde kapelaan David van den Enden tot deservitor. Het volgend jaar bleken de gemoederen gekalmeerd en kon Van den Enden, als benoemd pastoor van Medemblik, ongestoord de statie verlaten.
In zijn dagboek tekende Cramer aan:"mense septembris 1817, haec statio propter defectum sustentationis et nimium stationum Harlemensium alias-que rationes suppressa est," * 
Een groot altaarstuk van de Haarlemse schilder Jan de Bray (1627-1697) voorstellend S. Bavo, terwijl hij aalmoezen uitdeelt en bewaard in het bisschoppelijk museum, getuigt nog steeds van de devotie der parochianen. Met uitzondering van enige doop- en trouwboeken, berustend in het gemeentearchief, zijn er weinig archivalia bewaard gebleven.
Pastoors vanaf 1700:
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1355-1881
Omvang in meters:
3,90
Periode documenten:
1355-1881 (1902)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-490 en aanvulling nrs. DT 1-2, 14-20, 42. Inv. nrs. 9-10, 62-68, 70, 74, 75 (gedeeltelijk), 77-86, 88 (gedeeltelijk), aanvulling nrs. DT 1, 14, 16-19 zijn in fotokopieën aanwezig in de studiezaal. Indexen op inv. nrs. 62-70 (doopboeken, 1629-1724) op achternaam/patroniem, voornaam, moedersnaam en doopgetuigen in de vorm van kaartenbakken in de studiezaal. Indexen op inv.nrs. 77-80 ( trouwboeken, 1629-1693) op bruidspaar en trouwgetuigen in de vorm van kaartenbakken in de studiezaal. Regesten in: P.M. Verhoofstad, 'Inventaris der archieven van kerken, kloosters en staties (..)', Haarlem 1959.
Gemeente:
Haarlem