Menu

Uw zoekacties: R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem

2106 R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Statie S. Bernardus
2.1. Inleiding
2106 R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem
2. Statie S. Bernardus
2.1.
Inleiding
Deze statie, gewoonlijk de Hoeck genaamd, was gelegen in de oude buurt Bakenes en werd door de Vrouwesteeg, Bakenessergracht, Koksteeg en Klerksteeg omgrensd. Hier stond tegenover de Kwakelbrug de kerk en pastorie, het ouderlijk huis van Nicolaas Wiggerszoon Cousebant, *  de bekende missie-pionier, die in 1580 in een "turfschuerken" achter dit perceel, de grondslag legde voor de later zo beroemde vergaderinghe der maechden van den Hoeck. Door de snelle groei van deze communiteit - het ledental bedroeg in het begin van de 17-de eeuw zeker twee honderd - was vergroting van het kerkgebouw dringend noodzakelijk. Deze uitbreiding kwam in 1638 tot stand, doordat het aangrenzende huis en de kerk tot één geheel werden verbouwd. Op de bovenverdieping werden de kerkelijke plechtigheden gevierd; beneden bevonden zich de pastorie en de vertrekken van het Haarlemse kapittel. Hoewel omstreeks 1625 in deze kerk het doopsel werd toegediend, kan men eerst in 1671 van een vaste statie spreken. In dat jaar verkreeg pastoor Jan de Groot voor zich en zijn opvolgers het recht pastoralia uit te oefenen. In zijn relatio status noemde Ghilini deze statie: "optima et honorifica, episcopatui fere similis". *  Het aantal communicanten bedroeg toen 635. In 1807 was dit getal tot 480 verminderd. De kerk was volgens het oordeel van Ten Hulscher een bekrompen en onregelmatig bovenhuijs. Na heftig verzet werd 8 dec. 1851 de S. Bernardus opgeheven. Het volgend jaar werd het kerkgebouw publiek verkocht en gesloopt. Door het optreden van prof. dr. Th. Borret, vond de kostbare bibliotheek op het seminarie te Warmond een veilig onderkomen. Verschillende kunstvoorwerpen zijn in het bisschoppelijk museum tentoongesteld. Het archief is goed bewaard.
Pastoors sinds 1671:
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1355-1881
Omvang in meters:
3,90
Periode documenten:
1355-1881 (1902)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-490 en aanvulling nrs. DT 1-2, 14-20, 42. Inv. nrs. 9-10, 62-68, 70, 74, 75 (gedeeltelijk), 77-86, 88 (gedeeltelijk), aanvulling nrs. DT 1, 14, 16-19 zijn in fotokopieën aanwezig in de studiezaal. Indexen op inv. nrs. 62-70 (doopboeken, 1629-1724) op achternaam/patroniem, voornaam, moedersnaam en doopgetuigen in de vorm van kaartenbakken in de studiezaal. Indexen op inv.nrs. 77-80 ( trouwboeken, 1629-1693) op bruidspaar en trouwgetuigen in de vorm van kaartenbakken in de studiezaal. Regesten in: P.M. Verhoofstad, 'Inventaris der archieven van kerken, kloosters en staties (..)', Haarlem 1959.
Gemeente:
Haarlem