Menu

Uw zoekacties: R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem

2106 R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
8. Het Klooster Beata Maria Virgo
8.1. Inleiding
2106 R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem
8. Het Klooster Beata Maria Virgo
8.1.
Inleiding
Dit vrouwenklooster, waarvan het stichtingsjaar onbekend is, was een convent van tertiarissen van S. Franciscus onder het Utrechtse kapittel. Op 10 april 1468 verleende pastoor Joannes van Rosembosch de gewone privileges van een eigen kapel met kerkhof enz. *  zodat de stichting voor die datum moet hebben plaats gehad. De kapel werd gewoonlijk O.L. Vrouwekerk genoemd. In 1471 was Katrijn Claesdr. mater van dit convent; in 1512 vinden we Marijtgen als "priores" vermeld, *  terwijl in 1566 Joost Pietersz. als rector aan het klooster verbonden was. *  In het Nationaal Archief te 's-Gravenhage bevindt zich een gaaf zegel ovaal in groene was, voorstellende de H. Maagd door engelen omgeven. Het kloostercomplex was gelegen in de Jansstraat niet ver van de Janspoort, staande op de hoek van de Jansstraat en de Ridderstraat. Tijdens het beleg van de stad 1572/73 werden de gebouwen door vijandelijk geschut bestookt en zwaar beschadigd, zodat zij gesloopt moesten worden. Volgens de rekeningen der geestelijke goederen genoten in 1581 veertien zusters en de mater alimentatie. In hetzelfde jaar werden de erven verkocht, waarop later particuliere woningen werden opgetrokken. Van het archief is slechts een enkel charter bewaard.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1355-1881
Omvang in meters:
3,90
Periode documenten:
1355-1881 (1902)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-490 en aanvulling nrs. DT 1-2, 14-20, 42. Inv. nrs. 9-10, 62-68, 70, 74, 75 (gedeeltelijk), 77-86, 88 (gedeeltelijk), aanvulling nrs. DT 1, 14, 16-19 zijn in fotokopieën aanwezig in de studiezaal. Indexen op inv. nrs. 62-70 (doopboeken, 1629-1724) op achternaam/patroniem, voornaam, moedersnaam en doopgetuigen in de vorm van kaartenbakken in de studiezaal. Indexen op inv.nrs. 77-80 ( trouwboeken, 1629-1693) op bruidspaar en trouwgetuigen in de vorm van kaartenbakken in de studiezaal. Regesten in: P.M. Verhoofstad, 'Inventaris der archieven van kerken, kloosters en staties (..)', Haarlem 1959.
Gemeente:
Haarlem