Menu

Uw zoekacties: R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem

2106 R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
12. Het Klooster S. Ursula (Elfduizend maagden)
12.1. Inleiding
2106 R.-K. Bisdom Haarlem betreffende staties en kloosters te Haarlem
12. Het Klooster S. Ursula (Elfduizend maagden)
12.1.
Inleiding
Evenals het S. Michielsklooster werd ook dit convent bewoond door tertiarissen van de H. Franciscus, onder het Utrechtse kapittel. Wanneer we Van Oosten de Bruyn mogen geloven, bestond het reeds in 1445. *  Op 25 mei 1451 sloten de zusters een overeenkomst met pastoor Dirck van Wassenaer, waarbij deze haar toestond, een eigen kerk en kerkhof te bezitten, de vrije keuze van een biechtvader en het recht om niet-kloosterlingen in haar kerk of op haar kerkhof te begraven. Deze privileges werden 9 mei 1460 door David van Bourgondië, bisschop van Utrecht, bekrachtigd. *  Het gebouwencomplex werd ingesloten door de Kraaienhorstergracht - nu Nassaulaan - de kleine Krocht en de S. Ursulasteeg. Volgens Langendijk, geciteerd door Van Oosten de Bruyn, moet de kerk zeer fraai geweest zijn, voorzien van een hoge stenen toren. *  Na de opheffing der kloosters werden de mater en 12 zusters op alimentatie gesteld en de kloostergebouwen tot particuliere woningen ingericht. Waarschijnlijk is in het remonstrantse hofje, in 1773 door Justus en Isabella van Leeuwaerden gesticht, nog een deel van het oude klooster te herkennen. Van het archief zijn slechts enkele stukken bewaard. Zie ook Warmond ch. 12 en ch. 50.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1355-1881
Omvang in meters:
3,90
Periode documenten:
1355-1881 (1902)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-490 en aanvulling nrs. DT 1-2, 14-20, 42. Inv. nrs. 9-10, 62-68, 70, 74, 75 (gedeeltelijk), 77-86, 88 (gedeeltelijk), aanvulling nrs. DT 1, 14, 16-19 zijn in fotokopieën aanwezig in de studiezaal. Indexen op inv. nrs. 62-70 (doopboeken, 1629-1724) op achternaam/patroniem, voornaam, moedersnaam en doopgetuigen in de vorm van kaartenbakken in de studiezaal. Indexen op inv.nrs. 77-80 ( trouwboeken, 1629-1693) op bruidspaar en trouwgetuigen in de vorm van kaartenbakken in de studiezaal. Regesten in: P.M. Verhoofstad, 'Inventaris der archieven van kerken, kloosters en staties (..)', Haarlem 1959.
Gemeente:
Haarlem